餐廳: 星洲總廚 (大全街)
資訊:

大角咀一向比人嘅印像都係唐樓,舊區,好多工業大廈... 好似冇乜好嘢食,但用心去發掘,隨手都搵到好幾間😋今日就介紹一間,我平時返工都會成日經過嘅餐廳 - 「星洲總廚」,佢地主打喇沙,海南雞,東南亞嘢食等等。本身餐廳都已經好有水準,但係今日要介紹嘅就係佢哋招牌“厚切8安士豬扒飯配新加坡咖哩汁”佢哋嘅豬扒厲害啦!脆皮之餘,肉厚多汁,我加加埋埋都食咗十次以上,每一次水準都能夠保持,唯一要挑剔嘅就係頭頭尾尾痴住豬扒嘅肥肉比較多,但係整體唔影響口感🐷再嚟就係佢哋嘅新加坡咖哩汁~香濃嘅椰香,配上咖哩好惹味。每食一啖豬扒,點上一啖咖哩汁,只能夠形容係錦上添花❤️ 佢除咗新加坡咖哩汁,仲有印度咖哩汁,不過個人感覺就香料味太重,如果好香料味嘅你可能呢款印度咖哩汁就啱哂你啦~其實星洲總廚未重開之前,佢呢個豬扒飯係有得配椰漿飯㗎🥲,可惜而家要加多五蚊先可以食到lu,不過未食過嘅朋友,我都建議你哋要試下,每一啖飯都充滿住濃濃嘅椰子味,但係食起來又唔會感覺好heavy。🐷🐷🐷🐷🐷/🐷x5_推介指數

🐷🐷🐷🐷🐷/🐷x5_推介指數
2023-08-16
20 分鐘 (堂食)
  • 招牌厚切8安士豬扒飯