2011-12-01
第二次幫襯,也是後一次。 第一次和家人去幫襯時是星期六, 人山人海,叫了蒸肉餅, 炒菜同雞煲,真係 咸到飛起, 唯有賴客人太多錯手放多咗鹽。第二次同朋友經過見得兩個人在內完全唔洗等位, 再試!叫了套餐,等咗一陣, 中湯咸到苦, 雞煲仲咸過上次, 朋友食咗兩舊完全食唔到落去。蒸魚係我有生以來食過最咸同最腥的, 都係食唔到。白飯可以食之外, 無野食得。食咗一半, 愈食愈咸,火速埋單, 見到有個阿伯企係收銀側,比完錢, 笑住仲要 細細聲同佢講咗句, 你個雞煲咸到我地食唔到, 點知呢位阿伯瞄咗我一眼, 再不屑咁哼咗一聲。為健康著想, 我同家人, 朋友都唔再幫襯, 同一條街有好多美食, 你繼續堅持你既所謂無味精咸死人小菜我唸唔到有咩理由再幫襯你。