2024-10-05
每年到呢個時候都必須要食一次大閘蟹先滿足,所以今次就左黎呢度食大閘蟹放題坐低望到張落單紙,係有些少失望,選擇真係有D少我同自己講今日重點係食蟹,其他野只係配菜落完頭單隔左陣上左碟鮑魚鵝掌鮑魚似係包裝貨,一般般鵝掌炆得唔夠淋都係一般般跟住就係蛇羹,放題黎講都算合格,始終唔能夠同D 乜乜蛇王比【個人見議加些少川芎落去,成本唔係貴,但係成件事絕對有所昇華】片皮鴨有油香,肉質一D都唔鞋,唔錯皮方面用春卷皮正常既,收你幾舊水任食唔通俾荷葉餅你咩,明既重點大閘蟹當日全部蟹乸,正可能咁岩咁好彩,如果其他人去食唔係蟹乸唔好話我我地3個人最終食左90隻,個量有D大,中間有幾隻死蟹,唔係問題實屬正常,而且一開一望就知蟹品質唔差,放題黎講我俾80分冇滿分既原因係,3款蟹真係冇乜分別,花雕蟹完全冇花雕味,油鹽焗流於表面,個穀咸咸地之外同清蒸冇分別花雕會唔會考慮做成凍蟹呢?蒸完再用上湯花雕浸,保存時間可以比較長,花雕都會更入味更香需要食譜可以問我攞,做左10幾年總廚有我自己既秘製方法食到尾我叫左個湯,我有D後悔,後悔咁遲先叫,已經飽飽地只係飲得一碗個湯真心唔錯糕點方面就一般般啦,桂花糕都可以,椰汁紅豆椰汁唔夠,
坐低望到張落單紙,係有些少失望,選擇真係有D少 我同自己講今日重點係食蟹,其他野只係配菜
落完頭單隔左陣上左碟鮑魚鵝掌 鮑魚似係包裝貨,一般般
鵝掌炆得唔夠淋都係一般般
跟住就係蛇羹,放題黎講都算合格,始終唔能夠同D 乜乜蛇王比
片皮鴨有油香,肉質一D都唔鞋,唔錯
皮方面用春卷皮正常既,收你幾舊水任食唔通俾荷葉餅你咩,明既
重點大閘蟹
當日全部蟹乸,正
可能咁岩咁好彩,如果其他人去食唔係蟹乸唔好話我
蟹品質唔差,放題黎講我俾80分
需要食譜可以問我攞,做左10幾年總廚有我自己既秘製方法
個湯真心唔錯
糕點方面就一般般啦,桂花糕都可以,椰汁紅豆椰汁唔夠,紅棗糕同薑汁糕唔太OK
總結︰選擇比較少,但如果你係只為食大閘蟹,呢度值得你一食,如果你鐘意多選擇咩都試下,咁就去第二間啦
最後感想︰我覺得應該加D青菜,上湯又得白灼都得,同埋生果,可以解一解膩,我相信好多人會叫,
客人選擇多D,食小D蟹,又幫到你地慳FOODCOST
題外話/補充資料:
當日果位切片皮鴨姐姐,應該加人工啦,片鴨係佢,蒸皮係佢,擺碟係佢,出餐係佢,拎野飲同糕點又係佢,收碗碟都係佢,仲可以一直保持正能量,真係有料,最後忙到要叫人幫手拎糕點,我就坐片鴨位隔離,我都唔忍心叫佢