日本大阪人氣拉麵店「座銀」香港都有得食,除左太古,仲有中環、跑馬地三間分店。佢主打特濃雞白湯底,食材全部日本入貨🍜雞白湯拉麵$148★★★★☆拉麵湯底係雞湯,味道幾濃比較上LIGHT啲,湯底超級滾熱辣!拉麵比較幼身,唔算好重麥味!叉燒我覺得正常普通,反而係個雞胸肉超級嫩滑,好味!佢仲會有炸牛蒡,香脆得黎咬落回甘,幾解膩!🍜雞白湯沾麵 $168★★★★☆沾麵基本上同拉麵配料一樣,有牛蒡、叉燒、雞肉。但明顯湯底再更加濃郁,偏向重口味咸身啲,但配麵係一流!我超愛呢個麵底,粗加闊,食落好有咬口,好似烏冬咁!因為個麵底本身係凍上,所以沾麵食好快個湯底會變凍,可以叫店員幫手加熱番。最後仲可以加湯沖淡佢飲!🥚煙熏溏心蛋$18★★★★☆雞蛋入味有木香煙熏味,值得追加。🌟總括:雞白湯沾麵有驚喜,特別係麵底好有咬口!適合重口味人士食嘅拉麵店!
🍜雞白湯拉麵$148
🍜雞白湯沾麵 $168
🥚煙熏溏心蛋$18
★★★★☆
雞蛋入味有木香煙熏味,值得追加。