Abbraccio

終於迎來沒有下雨的一天,難得天氣好所以就約咗朋友出去中環食個午餐。.揀咗呢一間有室內有室外嘅餐廳,可以喺室內食返個午餐之後,再去室外Chill下影下相。餐廳露台嘅位置可以睇到大館嘅風景,成個感覺幾開揚。.午市時間有lunch set,包咗餐湯、一個主菜、沙律,仲有甜品或飲品。今日嘅餐湯係南瓜薑黃湯,飲落去帶有南瓜香氣之餘,仲有薑黃辣辣地嘅風味,味道調味都幾特別。沙律冰凍清爽,同埋食得出沙律菜用得幾新鮮,少許橄欖油潤滑一下已經足夠好吃。.🍝主菜方面我哋叫咗一個Pizza一個意粉share。意粉“Pollo e Funghi“食落去芝士嘅香味非常濃郁,雞絲份量亦都好多,長通粉軟硬適中,而汁嘅份量亦都剛好,冇乜挑剔,係好穩陣唔會輸嘅配搭。.🍕不過要說驚艷都係佢哋嘅手工制Pizza,我地叫嘅“Tonno“,裡面嘅材料有Tuna, Tomato, Mozzarela di Bufala Campana DOP, Onion等等,雖然係一人午餐,但係Pizza嘅size都幾大,上面滿佈吞拿魚同埋洋蔥,平時唔鍾意食洋蔥嘅我竟然對呢個配搭出奇地覺得喜歡。洋蔥爽脆清甜,加上大量嘅吞拿魚,味道balanc

🍕不過要說驚艷都係佢哋嘅手工制Pizza,我地叫嘅“Tonno“,裡面嘅材料有Tuna, Tomato, Mozzarela di Bufala Campana DOP, Onion等等,雖然係一人午餐,但係Pizza嘅size都幾大,上面滿佈吞拿魚同埋洋蔥,平時唔鍾意食洋蔥嘅我竟然對呢個配搭出奇地覺得喜歡。洋蔥爽脆清甜,加上大量嘅吞拿魚,味道balance得幾好。Pizza側邊質感綿密,底部夠薄身,個人亦都幾鍾意。

☕️最後甜品方面推薦佢哋Caffè Affogato,雪糕用上雲呢拿雪糕,大大球嘅雪糕上面有好多雲呢拿籽,雲呢拿味好濃郁,加上微酸Espresso,提神又醒胃。

Abbraccio (中環)
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈5樓