2011-12-17
好多同事朋友都話Amanda 的蛋榚非一般好味,茶又好飲,咁有次去公幹經過ifc咪去試吓。嗰次叫咗一杯latte,發現同starbucks 一樣咁惡飲,淡如滾水,有一些苦涩味。最恐怖係杯野暖的。侍應小姐都算有禮貎,但真係要去學吓點沖咖啡事隔三日的下午三點鐘同朋人去呢間舖頭,同行問啊名模Amanda重有冇蛋榚,佢話賣晒。之後佢驚轉頭賣晒,咁再問可唔可以依家畀錢等三點半再攞,Amanda幾唔客氣咁話"唔得呀,咁唔啱我地規矩,你三點半再來過啦!" 好有mimosa風度。各處鄉村各處例,你啱的,但咁同客人講野亦唔係香港呢個大城市的消費慣例,本應想出聲,但女士嘈緊時最好唔好講咁多,況且朋友被串完都冇乜難受感覺等到三點半本座去霸位,而托友人買一杯latte,因為唔想食咁多甜食,又冇理由齋坐。講講吓電話有位女士問"唔好意思呀,你係唔係一個人呀,介唔介意撘枱呢",唯有同佢講有兩個同行去買緊餅,佢就唔該完之後咁走咗去。原來佢係幫手安排帶位同好有禮貎咁趕走啲Starbucks霸位食客。朋友番來之後先試咗杯latte,照舊係毫無進步。反而三個蛋榚又真係幾美味。本座唔係好識食蛋榚,每款都只係咗一啖,但發現每款
等到三點半本座去霸位,而托友人買一杯latte,因為唔想食咁多甜食,又冇理由齋坐。講講吓電話有位女士問"唔好意思呀,你係唔係一個人呀,介唔介意撘枱呢",唯有同佢講有兩個同行去買緊餅,佢就唔該完之後咁走咗去。原來佢係幫手安排帶位同好有禮貎咁趕走啲Starbucks霸位食客。朋友番來之後先試咗杯latte,照舊係毫無進步。反而三個蛋榚又真係幾美味。本座唔係好識食蛋榚,每款都只係咗一啖,但發現每款都出色。個酥皮同奶油的味好夾,酥皮係乾身的,唔似得有啲苴野一掂奶油就淋晒。酥皮入口之後重係脆身,難得係冇咗奶油層酥皮亦唔會寡,有不知名的香氣散發出來。最重要係酥皮比奶油份量多,食完個口都唔會成口奶油。可惜係個羮唔生性,一篤入個酥皮蛋榚,上兩層皮好似冧樓咁下陷,啲碎片散落一地。每一層酥皮層都係由好多層酥皮組成,而每塊之間都有空隙,唔似有啲蛋榚咁一咬落去硬崛崛,而呢個亦係呢個蛋榚的重大買點。的雖然個香橙蛋榚入面的奶油較多,但唔會喧賓奪主,令個硬餅底失色。個匙羮一鋸落去,個橙層,奶油同餅底好柔軟咁黏在一齊,唔好散收收。呢個橙蛋榚較甜,油奶入面混合果味,同層皮的味一樣,變化比酥皮蛋榚失色。Amanda一大敗畢之處係個蛋榚上面有一塊唔食得的紙牌,真係唔知放喺度做乜?又唔食得又唔係美觀過人。可能將個牌變成朱古力又唔識合每款蛋榚,咁乾脆唔好放好過,反正個賣相己經好過晒Zoe啲肉酸西餅。其實咁樣比質素又唔係咁公平,因為大家的級數唔同,需然價錢係一模咁貴
食食吓剛才那位女士行過來介紹個蛋樣點整,又教咗我地點樣叉個酥皮先唔會散,可惜聽完唔記咗正確做法。其間大家閑談咗十分鐘,朋友們都好賞識呢位太太咁殷勤款待我地呢啲一啲都唔豪的希客,算係有啲驚喜。但最離奇係呢位女士同Amanda個輪廓好似,雙眼同個面形直頭一模一樣,講說話同表情係有一種住咗喺外國好多年的神韻動靜。朋友事後話佢係Amanda個娘親,咁真係估唔到呢位星媽會"大駕光臨"來呢到幫手