2015-08-30 610 瀏覽
同朋友去完油街實現感受完藝術之後,係時候醫一醫個五臟廟。之後去左附近餐廳食,朋友話餐廳係謝霆鋒助手表哥開,睇下有冇機會撞到謝霆鋒 。餐廳環境寬敞坐得幾休舒,牆上掛左好多老闆同明星既合照。冰鎮鮑魚 : 廚師親自去附近街市選既大連鮑魚,之後用龍蝦湯餚3個鐘。表面睇俾其他鮑魚深色,咬落好彈牙龍蝦湯帶出左鮑魚鮮味。牛油白酒煮蜆 : 一上檯已經有陣白酒香味,每隻蜆都有蒜粒係到,味道好鮮甜又帶點蒜香同白酒味,同朋友好快手就食曬。黑蒜黑炭包 : 平時見開都係黃&白蒜蓉包,不過今次係全黑色,因為太特別忍唔住要問一問店員。開頭聽到"木炭包"心諗咩包黎 後來發現係黑炭包(台灣出品)先對,蒜就係用近期最紅既黑蒜。因為用黑蒜所以食落是甜的,包身幾脆 。香燒牛膝配白酒牛油蘑菇汁 : 我本身喜歡食牛大廚推薦左牛膝俾我,中間牛膝骨好似座火山咁,我第一時間切佢出黎食左D骨髓先,好濃牛味同蒜蓉香口感唔錯。牛肉好淋口感有D似牛腩咁。Tiramisu : 一餐咁豐富既晚餐梗係要有甜品畫上完美句號。我地選左Tiramisu貪佢外型夠靚,Tiramisu兩邊朱古力粉同咖啡粉,食落好軟滑不太甜。
餐廳環境寬敞坐得幾休舒,牆上掛左好多老闆同明星既合照。
冰鎮鮑魚
牛油白酒煮蜆