2023-01-28
蠔癮起,雖然宜家有好多餐廳都有生蠔食,但始終最正都係去蠔吧食,可以試多啲唔同嘅款式🦪 呢間隱身喺天后細街入面嘅Oyster Cove蠔灣除咗生蠔之外仲有各式各樣嘅新鮮海鮮,鍾意食海鮮嘅朋友一定唔可以錯過😋🌃 環境 (4/5)Oyster Cove離天后地鐵站大概5分鐘路程,不過店鋪嘅位置係喺一條細街中間,去嘅時候大家要睇清楚唔好行過龍😆 餐廳設計偏向casual輕工業風,幾光猛企理,感覺幾cozy☺️ 😋 食物 (4.5/5)🦪 Spanish Osyter西班牙生蠔 Speciales Lambert No.1 $53/pcKrystale No.1 $54/pcCocollos No.0 $63/pcSpanish Arousa Jumbo $65/pc🐚 Cherry Stone 車厘蜆 $48/pc🐚 Ark Shell 北海道活赤貝 $78🍶 Clams Soup 清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238🦞 Lobster Pasta 龍蝦忌廉意粉 $198一坐低就即刻問今日邊隻生蠔新鮮,店員推薦西班牙生蠔,就嗌咗4款唔同size同口感嘅黎試😋 一大盤生蠔上枱真係睇見都開心🥳 店員會介紹食用
🌃 環境 (4/5)
😋 食物 (4.5/5)
🦪 Spanish Osyter西班牙生蠔
🐚 Cherry Stone 車厘蜆 $48/pc
🐚 Ark Shell 北海道活赤貝 $78
🍶 Clams Soup 清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238
🦞 Lobster Pasta 龍蝦忌廉意粉 $198
一坐低就即刻問今日邊隻生蠔新鮮,店員推薦西班牙生蠔,就嗌咗4款唔同size同口感嘅黎試😋 一大盤生蠔上枱真係睇見都開心🥳 店員會介紹食用順序,由淡味嘅食起🦪
生蠔隻隻都好飽滿新鮮,擠少少檸檬汁已經好正🍋 細隻啲嘅Speciales Lambert No.1 同 Krystale No.1味道比較清新爽口,鮮甜又唔會太鹹,好適合做開胃菜👍🏻
Krystale No.1 同前兩款好唔同,海水味濃郁,口感較為creamy🌊 最最最誇張嘅一定係Spanish Arousa Jumbo❤️🔥 隻蠔有成隻手掌咁大✋🏻 入口鮮味十足,海水味適中,而且好creamy,超正😛
除咗生蠔之外我哋仲嗌咗車厘蜆同北海道活赤貝刺身,兩款好爽口,點少少刺身豉油已經好鹹鮮啦🐚
天氣凍,食完凍海鮮緊係要飲返啲熱湯暖胃♨️ 清酒蒜蓉煮活蜆湯好有驚喜🍶 蜆肉大隻之餘個湯底完全吸收晒蜆嘅鮮味,非常清甜~ 湯底仲加入清酒,蒜蓉,黑椒同洋蔥調味,好有層次感😋
最後仲嗌咗個龍蝦忌廉意粉🍝 龍蝦大大舊拆晒肉放入意粉,忌廉汁好creamy好掛汁,而且份量慷慨,食完就飽飽啦🦞
💰 價錢 (4/5)
Average price $700/pp
西班牙生蠔雖然唔及法國蠔咁出名,但性價比真係幾高!🦪 Oyster Cove嘅各種海鮮都好新鮮,無論凍食熱食凍都好好味,絕對物有所值🤩