2021-09-07
蜀香門第 (天后)📍天后永興街2A-2E號美城花園地下C號舖黃昏係九龍灣跑完步後,飛車過天后附近與相識十多年既好朋友食個晚餐,距話好掛住成都既地方,經過間川菜,四川人主理既店舖就入左去食啦🤣一般而言很多人以為四川菜是以辣為主,今次經過四川人主理的老闆娘介紹後真的是大開眼界,佢話川菜並不是一定以「辣」為主可以是「麻」為主 何謂「麻」? 簡單一點來說即是吃到個口有一點「麻麻」的感覺,原來那一種「麻」的感覺是來自「花椒」,有分幾種,花椒有分幾種顏色,一般而言,紅色花椒:煮牛肉和肉類;綠色花椒:煮鮮魚海鮮類。這間店舖的花椒是新鮮由內地運送來的,所以食起來特別有風味👉🏻蜀香水煮桂花魚$298配料有芫荽、芽菜、寬粉、蔥花、酸菜、桂花魚,仲有最重要嘅系店舖會用用空運過黎既花椒黎煮,帶出魚既鮮味,份量就唔算好多既,大桌下面原來係一個大爐黎,拎黎私房菜既時候開爐用,老闆娘仲專登開d片段黎睇,介紹左私房菜必食「柴火雞」👉🏻清炒萵筍絲 $58平日食得太多肥肉,晚上食個清清地既萵筍絲 ,夠哂爽口同健康,叫多個白飯黎送剛剛好 👉🏻酸梅湯 $48 老闆娘話係自家炮製既酸梅湯📢新店開張不久,人唔算多 ,餐單仍在更
📍天后永興街2A-2E號美城花園地下C號舖
👉🏻蜀香水煮桂花魚$298
👉🏻清炒萵筍絲 $58
👉🏻酸梅湯 $48
老闆娘話係自家炮製既酸梅湯
📢新店開張不久,人唔算多 ,餐單仍在更新中,老闆娘話餐廳內附有私房菜可以包場
#全力食|#密密食|#情侶檔搵食|#小店推介|#餐廳推介