2016-08-01 251 瀏覽
銅鑼灣野食類型林林立立, 其中登籠街為例整條街都係食肆, 不過以拉麵店為最多除左地舖之外, 永光中心呢度差唔多整橦都係食店, 想食咩既種類都有, 今次就簡左呢間『下町天丼 秋光』聽聞呢間係『日本天丼聯盟冠軍』😈,其中以嚴選食材為首, 而且選材極為講究! 👍🏻心思思一直都想試下, 今日終於試到喇!😍當日黎到時大概係6:30, 距離晚飯時間尚早不過入面既卡位座已經坐無虛席,同男朋友安排到坐吧枱, 一邊食野一邊可以望住師傳切魚生感覺都唔錯!天丼🍚價錢由$160-$250不等黎得呢度當然食返個勁野試下佢地個水準😁叫左一個豪華「五代目天丼」另外單點左幾個「一品料理」。雲丹豆腐 $80鮮橙色既海膽放滿豆腐面, 食落鮮甜一d腥味都冇, 日本冷豆腐質感明顯比香港既豆腐實淨得多而且食落好細滑. 煮東風螺 $60東風螺size都算大隻不過份量唔算太多, 食落成粒肉都好鮮甜可口而且煮得好入味! 入味得黎又不失原有既彈牙口感, 好食!燒牛舌 $80牛舌處理得幾好, 有口感而且師傅燒得一d都唔干, 咬落牛舌juic,y咬落有咀嚼感但唔會太un簡單以黑椒燒成再配檸檬汁就可以吊起牛舌既味道, 如果客人覺得味道有d啖

心思思一直都想試下, 今日終於試到喇!😍

天丼🍚價錢由$160-$250不等

黎得呢度當然食返個勁野試下佢地個水準😁

叫左一個豪華「五代目天丼」另外單點左幾個「一品料理」。
雲丹豆腐 $80

煮東風螺 $60

入味得黎又不失原有既彈牙口感, 好食!
燒牛舌 $80

簡單以黑椒燒成再配檸檬汁就可以吊起牛舌既味道, 如果客人覺得味道有d啖枱上有鹽供大家使用.

個人認為味道已經好夠唔使再加.
五代目天丼 $250

(廚師精選7款時令食材天婦羅)

7款都係不同款既天婦羅, 岩晒我呢d中意咩都試下既客人

放上枱個氣勢真係好強勁! 好似成把間尺咁長既原條海鰻以天婦羅形式咁上枱 😍😍😍

除左原條海鰻, 仲有海鰻魚骨, 蝦, 櫻花蝦餅, 鮎魚, 南瓜, 魚卵既炸物
原條海鰻魚 海鰻魚肉白雪雪, 肉質口感厚實感覺係好新鮮既食材, 食落同平時燒鰻魚既感覺好唔同
海鰻魚骨 - 沒用炸粉包住, 脆口而干身, 幾特別既一個炸物!

天婦羅蝦 - 好大隻 肉質食落好結實有口感

櫻花蝦餅 - 食起上黎好咸香, 櫻花蝦味好重
子持ち昆布 - 其實係子持魚產凡卵而黏附係昆布上的食材, 食落卜卜聲, 幾特別, 不過味道偏淡味

炸物控油方面處理得幾好, 食落唔算好油膩

幸好同男朋友2個share一個飯,

雖然天婦羅唔太油膩但始終一個人食太多都會比較油膩!

呢度既天婦羅同平時有d唔同, 冇平時既蘿蔔泥醬汁,

開頭以為係店員上溜左, 不過發覺唔係,

因為呢度既天婦羅整體食味偏咸香, 不過味道適中, 唔錯
2016-07-31