2022-07-10
天婦羅界omakase,除咗價格高之外,傳說中都幾難book位,難得男朋友見到有半價優惠,拿拿聲book位帶我去😙😙😙所謂嘅半價優惠,其實份量係比平日正常份量少,可能係細份左⁉️可能係少左菜式⁉️可能係烹調配搭有所不同⁉️🤔🤔🤔但欣賞廚師對食材新鮮嘅執著‼️話說我地曾經book過日子A,但果日新鮮食材不足,於是店舖打電話黎道歉,並為我地預約日子B。用膳當晚一定要準時到達,因為全場只有一個menu,廚師會等齊全天候嘅人到齊先會開始逐樣炸🍤【海老】作為第一道菜,係驚艷嘅🤩蝦肉彈牙鮮甜,天婦羅粉調味甚佳,上檯只需略加丁點海鹽,就已經好味到爆炸😋😋😋【鯰魚】魚肉雖然唔特別鮮甜,但勝在juicy,同蘿蔔蓉好夾🧡【ezo abalone】鮮甜、juicy,有咬口但唔靭,大愛❣️可惜每人只有一舊,唔夠喉呀😫【唐辛子小魚】木魚絲郁郁郁🤩青椒仔雖然尖身,但唔辣,配搭小魚咸香咸香,更突顯佢本身嘅甜味👍除左味道上嘅享受,不得不讚青椒仔嘅爽脆口感‼️係我食過最爽甜嘅青椒😈【舞茸】菇味唔夠濃,但勝在juicy。【蓮藕】呢個勁❗️好似d fusion菜咁。將蓮藕打成蓉,加粉,加調味混和而成,口感似食肉多過似蓮藕。可能日本蓮藕本
【舞茸】菇味唔夠濃,但勝在juicy。
【蓮藕】呢個勁❗️好似d fusion菜咁。將蓮藕打成蓉,加粉,加調味混和而成,口感似食肉多過似蓮藕。可能日本蓮藕本身無中式蓮藕咁重口味,我覺得蓮藕味欠奉。
【椎茸、牛肉笠揚】椎茸菇味濃,牛肉味濃,包埋炸一炸,原來都幾夾🙌再打個芡,好味😋
【mochi】米糰米香超濃😍炸完外脆內軟本來已經好好食😋再加埋燒汁響而,包埋紫菜,好味到震😆😆😆我又想有encore喇🔈
【穴子】平時食開有燒汁響面嘅,都未真正品嘗過穴子嘅本味。唔會腥,但都唔鮮甜,條龍骨仲好味😅
【櫻花蝦炸餅半田麵】櫻花蝦炸餅超酥脆,咬落去果刻會驚俾佢𠝹損😝櫻花蝦香味濃郁,加埋九層塔,正😍醬油湯麵湯底略厭咸左d,麵條彈牙幼滑,高質。
【海老海膽壽司卷】相比第一道菜嘅海老,佢無咁鮮甜多汁。配合海膽係好食,但我會話佢無驚喜😕$80一件仲有d費添😣
【fruit jelly】😋
原以前淨係食炸野會唔飽,點知都係要捧住個大肚dum走🤰🏻🤣