2023-06-12
呢日陪母親大人嚟久違了嘅天澤商場逛逛經過呢間日本餐廳,母親大人話想試試入去嚟個early dinner餐廳食物種類眾多:冷盤、佐酒小肴、刺身、手握壽司、火灸壽司、手卷、卷物、串燒、爐端燒、鍋物、刺身飯、手打鳥冬、拉麵、套餐…… 仲有唔少時令推介items Menu 圖文並茂,可惜母親大人略嫌啲字唔夠大隻,佢齋睇相,揀咗個鍋物,其他我發辦🔸牛舌麻辣鍋 ($98)母親大人話個麻辣鍋似沙嗲鍋多啲🤣🤣不過食落都辣辣哋嘅牛舌雖然薄切,但味道唔錯,質地軟腍除咗主角牛舌,仲有豆腐、油揚、日本葛絲、秋葵、羽衣甘藍、旺菜;全部都吸晒火鍋湯汁,夠晒惹味🔸黃金蟹膏鮮帶子 ($38/2件)帶子中間夾住蟹膏蟹膏甘香帶子鮮甜🔸八吋長海鰻壽司 ($36)完全滿足到我呢個鰻魚控$36,性價比高🔸鹽燒厚切牛舌心 ($58/2串)母親大人話火鍋嘅牛舌唔夠厚,要叫番串厚切嘅牛舌串燒補番數牛舌串燒又厚又 juicy ,母親大人收貨🔸鹽燒鯖魚 ($58)燒得唔錯,皮脆肉嫩再加2滴檸檬汁,味道啱啱好🔸秘製豬軟骨拉麵 ($78)拉麵湯底有3個選擇:豚骨魚介湯、麻辣湯、地獄湯火鍋揀咗辣湯底,拉麵要個唔辣嘅先豚骨魚介湯嘅魚介味都幾出啵
經過呢間日本餐廳,母親大人話想試試
入去嚟個early dinner
🔸牛舌麻辣鍋 ($98)
母親大人話個麻辣鍋似沙嗲鍋多啲🤣🤣
不過食落都辣辣哋嘅
牛舌雖然薄切,但味道唔錯,質地軟腍
🔸黃金蟹膏鮮帶子 ($38/2件)
帶子中間夾住蟹膏
蟹膏甘香
帶子鮮甜
🔸八吋長海鰻壽司 ($36)
完全滿足到我呢個鰻魚控
$36,性價比高
🔸鹽燒厚切牛舌心 ($58/2串)
母親大人話火鍋嘅牛舌唔夠厚,要叫番串厚切嘅牛舌串燒補番數
牛舌串燒又厚又 juicy ,母親大人收貨
🔸鹽燒鯖魚 ($58)
燒得唔錯,皮脆肉嫩
再加2滴檸檬汁,味道啱啱好
🔸秘製豬軟骨拉麵 ($78)
拉麵湯底有3個選擇:豚骨魚介湯、麻辣湯、地獄湯
火鍋揀咗辣湯底,拉麵要個唔辣嘅先
豚骨魚介湯嘅魚介味都幾出啵
豬軟骨中規中矩啦
反而鍾意隻溏心蛋🫶🏻
呢到嘅食物款式豐富,呢晚只係試到6款,下次要拉多啲人嚟試多幾款先
特別推介”黃金蟹膏鮮帶子”、”八吋長海鰻壽司” 同 “鹽燒鯖魚”