2023-02-24
第一次食天鳥居酒屋,經過附近就同屋企人去食。睇餐牌見到有個好特別的壽司長推介-竹籤魚,除左呢個,我們二個人仲點了拖羅三色丼,八件壽司盛合連一個迷你牛肉烏冬定食。推薦嘅竹籤魚,第一次聽好有趣,未試過就試吓,食落肉質好爽口,好結實,感覺非常鮮,佢層皮我以為會好腥,點知出奇地一啲腥都冇,仲係好香有種煙熏味,皮應該有稍稍燒過。拖羅三色丼,用量比得好足,有滿滿拖羅蓉,仲有帶子同三文魚子,真係好新鮮,啲魚子粒粒都好大粒,一咬落去好多汁,好滿足,拖羅蓉俾得好厚,我覺得呢碗飯可以兩個人分享,再叫啲小食就好飽。八件壽司定食,包括左湯,前菜,小食,主食同甜品。麵豉湯唔會太鹹亦都唔太淡,味道啱啱好。前菜方面係櫻花蝦沙律菜,小食係辣螺,螺好彈牙,過下口癮都好開心。嚟到主食有三文魚腩,刺身蝦,帶子,生芥末八爪魚等等,全部都好鮮甜,係好嘅魚生,每舊魚生都好厚肉,啖啖肉好正。另外仲揀咗個迷你牛肉烏冬,仲有另外一款蟹柳烏冬㗎,值得一讚係烏冬好彈牙,真係手工烏冬,比既牛肉份量都夠食。甜品方面,當日送咗抹茶蕨餅。
八件壽司定食,包括左湯,前菜,小食,主食同甜品。
麵豉湯唔會太鹹亦都唔太淡,味道啱啱好。
另外仲揀咗個迷你牛肉烏冬,仲有另外一款蟹柳烏冬㗎,值得一讚係烏冬好彈牙,真係手工烏冬,比既牛肉份量都夠食。 甜品方面,當日送咗抹茶蕨餅。