2025-01-02 112 瀏覽
嚟到假期嘅尾聲,當然要食返餐好,收拾心情返工啦。位於天水圍西鐵站附近嘅Flat Mountain Cafe,餐廳以湖水藍白色設計,環境清幽,座位有室外同室內,非常寵物友善,打卡亦都一流,食物方面,有沙律、全日早餐、burger、poked bowl、意粉同椰菜花飯,仲有各式各樣飲品添。大啡菇全日早餐:全日早餐除左有芝士大啡菇之外,仲有牛油果、煙肉、炒蛋、茄汁豆、薯餅、沙律菜同牛角包,大啡菇烤過後非常多汁,加埋芝士真係相當邪惡,炒蛋非常嫩滑,配埋煙肉、茄汁豆同薯餅,除此之外,牛油果熟得剛剛好,配搭埋牛角包,真係perfect。自選蓋飯:所謂自選,係從自選底、主食、配菜、伴菜同醬料中揀自己喜歡嘅選項。自選底有白飯、沙律菜、蕎麥麵或者讚岐烏冬揀,主食係protein,可以揀一款,配菜揀三款,伴菜三款,以及醬料一款。我地自選底揀左蕎麥麵、主食揀煙三文魚、配菜揀櫻花蝦、中華沙律、甜粟米,至於伴菜,就揀左蟹籽、芝麻、紫菜絲,而醬汁就揀日式胡麻醬。上菜時真係令我哋哇咗一聲,色彩繽紛,賣相非常吸引,煙三文魚肉質鮮嫩,櫻花蝦香氣十足,中華沙律非常爽口,值得一讚嘅係醬汁分開上,鍾意落幾多就幾多,整體配搭唔
嚟到假期嘅尾聲,當然要食返餐好,收拾心情返工啦。

大啡菇全日早餐:

自選蓋飯:

上菜時真係令我哋哇咗一聲,色彩繽紛,賣相非常吸引,煙三文魚肉質鮮嫩,櫻花蝦香氣十足,中華沙律非常爽口,值得一讚嘅係醬汁分開上,鍾意落幾多就幾多,整體配搭唔錯,味道清新。

Cappuccino/flat white
咖啡嘅香氣好濃郁,口感順滑,配埋靚靚拉花,慢慢坐係度嘆咖啡,非常寫意。

呢度食物質素相當好高,價錢都算合理,環境又唔錯,算係性價比高。