2009-06-15
呢間野d 服務態度真係第一流咁差,我開左openrice 個account 已經好幾年,但平時都好懶上黎寫食評,但今日真係頂唔順,一定要上黎寫下,宣洩下今日既不快!一向以黎我同屋企人係星期日返完教會之後都會去天澤飲茶,有時會去三樓既富澤,有時又會去下龍翔。今日就揀左去龍翔。我地拎左張10人檯,張檯個位對到正風口,我地幾個一坐低係度等齊人既時候已經俾d 風兜口兜臉咁吹左10分鐘,終於都頂唔順叫待應阿姐幫幫手較細d冷氣,較細完一陣唔知點解又大番,先後三次同阿姐反映過。後尾我見到有個身形較肥既經理,叫左佢過黎同佢好聲好氣咁問冷氣係咪唔可以再較細d, 都未講到第二句佢就已經開始反駁我(係唔俾機會我講果種),話佢地酒樓d 冷氣係咁,係天澤商場中央架喎,壞左呀,無得較細架。 (不過之前D待應阿姐又話幫我地較細左,有得較細,咁即係唔係中央啦,究竟邊個講緊真話,真係天曉得了)“小姐你知唔知呀,我較細左你呢邊(講講下又無中央冷氣了),人地隔離檯又話熱架喇,我顧得邊個先得架?” 我問:“咁有無其他方法呀?我地真係覺得好凍”肥經理:“無架喇,邊有方法呀?一係同你調檯囉好無?” 我話:“好丫咁你幫我調,幾耐度
“小姐你知唔知呀,我較細左你呢邊(講講下又無中央冷氣了),人地隔離檯又話熱架喇,我顧得邊個先得架?” 我問:“咁有無其他方法呀?我地真係覺得好凍”肥經理:“無架喇,邊有方法呀?一係同你調檯囉好無?” 我話:“好丫咁你幫我調,幾耐度會有呀?”肥經理:“調囉調囉,即刻調,果邊有吉檯呀,4位既,你o岩唔o岩丫?” 我話:”呀經理,請問我地10個人點坐落去4人檯?我要一張10人檯”
我地覺得呢個肥經理根本就唔係想為顧客解決問題,分明只係想窒番我囉。
之後個肥經理同左一個待應講話 “有檯幫佢轉啦, 有檯先幫佢轉喎”
之後十幾廿分鐘我地見到周圍既八人檯都有人入緊座。後尾帶位姐姐帶左後尾黎既屋企人,見我地係度討論就問我地咩事,一問之下原來根本就無人同佢講我地要調檯呢個安排!即係個肥經理根本乜都無做過!
奶奶走左過隔離張檯度睇果邊係咪會無咁凍,另一個睇黎似高級d 既經理問佢咩事,然後我就再同佢講呢件事,因為當時隔離檯已經差唔多食完,我就話,我等呢張檯得架喇,有檯你就安排我坐過黎啦”,佢竟然同我講“你唔好咁大聲先,會影響其他客人架(我心諗,你頭先你個同事咩態度咩語氣咩聲量呀,唔知邊個大聲先囉!)你係覺得呢張唔凍喇嘛,好丫,咁你企係度等”...我問佢我仲乜要企係度等,我返埋位等唔得咩?我之後淨係同佢講,總之我想轉檯,你乜都唔洗幫我搞,我淨係等呢張得架喇!無理佢就坐番埋位。
成間酒樓d 經理都係一樣咁無禮貎,亦無打算幫客人解決問題,果個位凍,你唔幫人轉檯,都其實可以俾件披肩個客摟下,就算無披肩都可以俾張檯布個客摟一摟。
好,我返埋位等既時候屋企人已經到齊。之後果個好似高級d既經理走黎同我地講,有檯啦,不過細小小喎,果度一定唔凍,就叫我地起身。去到近門口既位置,俾左張得4張凳既圓檯仔俾我地!d 待應係咁拎d 圓凳仔黎!我地所有人都覺得呢個安排好奇怪,似係想敷衍了事咁。
跟住奶奶就話唔食啦唔食啦,走啦,就拎左張單去搵果個經理話我地唔飲啦就去左埋單。
我走返轉頭問果個肥經理姓乜,佢問番我轉頭:“我姓譚既,你想投訴我呀?我地d 老板係哂度架喇(指向另外果個經理),你咪投訴囉”
呢間野我地以後都唔會再幫襯!