2023-06-05
星期日下午,喺大圍踩單車入大埔,順便搵搵附近有咩嘢食😆見到附近有間車仔麵,對湯粉愛好者來講,作為下午茶醫肚一流。Btw下午茶時段3:00-6:00pm,食麵送飲品/豆漿。開頭叫咗杯凍檸茶走甜,飲完發現極苦澀,茶底好奇怪。經店員介紹後,轉飲普通檸茶,問題即刻解決咗,好彩正常版都唔會過甜。三餸米線 $45(秘「魯」腩仔肉、醬燒豬頸肉、酥炸蝦卷)食完覺得冇想像中出色🥹不過湯底以車仔麵黎講都唔錯嘅,揀咗腩汁加咖喱汁,味濃得嚟帶少少辣👍🏻腩肉有三分二都係肥,唔推介😅豬頸肉亦較普通,可以唔使試。蝦卷冇乜酥炸感,食落較粉,唔特別。米線煮得好淋身,鍾唔鍾意就見仁見智。三餸粗麵 $45(藤椒煲老藕、麻甩辣魷魚、萬年滷大腸)另一碗點咗麻辣中小辣,湯底只有麻辣味,冇乜內涵。粗麵唔太搭,麵質一般。但係啲配餸反而有驚喜,煲老藕十分麻,係出面食唔到。大腸清理得乾淨,而且算入味。魷魚正正常常,唔差。
三餸米線 $45(秘「魯」腩仔肉、醬燒豬頸肉、酥炸蝦卷)
三餸粗麵 $45(藤椒煲老藕、麻甩辣魷魚、萬年滷大腸)