2024-10-03
賞島咖啡屋 The Pal Isle📍太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖朋友同佢工作上嘅前輩有日約咗喺太子食晚餐,一行人預先約好去頗受歡迎嘅賞島咖啡屋,坐低傾吓食吓。雖然地方唔大,但勝在店員有禮,食物好睇又好食,所以我哋都搵咗一晚去撐檯腳。呢晚我哋唔算十分肚餓,望住選擇繁多嘅menu,花多眼亂,都唔知揀咩好。店員見我哋毫無頭緒,於是向我哋介紹各款具人氣嘅餐點,幫我哋省去點餐嘅煩惱,全部揀晒佢推介嘅嘢飲嘢食。 💰$178海膽味噌蟹肉意大利麵 🍝第一道上嘅係勁多人叫嘅海膽味噌蟹肉意大利麵,顏色鮮豔奪目,擺盤精緻用心,醬汁香濃幼滑,加上菇菌、海膽、蟹籽同蟹肉,整道意粉鮮味非常,充滿奶香。意粉粗幼度同軟硬度都恰到好處,掛汁之餘唔會過軟,配搭各種食材能夠增添口感,混入少少紫菜更有和洋風味,絕對係必食嘅招牌菜之一! 💰$128咖啡燒汁烤豬仔脾 🐖第二款係新品咖啡燒汁烤豬仔脾,如其名係用咖啡調配特製燒汁烤焗豬仔脾,煮法相當新穎!用心擺盤有如藝術品一樣,店員推介用手拎住豬仔脾食,更添風味。豬仔脾肉嫩多汁,塗過咖啡燒汁嘅位置味道濃鬱,入口先有少許苦味,後勁有丁點甘甜,同豬肉嘅味道出奇哋夾!伴碟
📍太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖
💰$178
海膽味噌蟹肉意大利麵 🍝
💰$128
咖啡燒汁烤豬仔脾 🐖
伴碟有烤大啡菇、新鮮沙律菜、薯蓉、少量咖啡粉同粗鹽,食材豐富不單調。我哋特別欣賞大啡菇,除咗好香菇味,亦醬汁水鎖好鎖滿,一咬,立即喺口內散發菇香,正!
💰$52
提拉米蘇 🍰
甜品揀選Tiramisu,佢嘅蛋糕比例較少,感覺比較輕盈。蛋糕底浸過咖啡後比較濕潤,同mousse嘅口感相輔相成。整體充滿咖啡味嘅香醇,有份量但不甜膩,令人想一食再食。
💰$45
芝麻拿鐵 ☕️
嚟到cafe當然要叫返杯latte,黑芝麻latte最近我都幾喜歡,飯後飲返兩啖,似足食芝麻糊嘅感覺。佢哋芝麻同奶嘅比例大概4:6,兩者味道都好突出,好味道!