2024-03-27
想食泰國菜又唔想去九龍城,今日就去左位於太子既泰國菜餐廳,餐廳大約有7-8張臺,座位比一般九龍城泰菜餐廳好坐👍🏻食物款式都幾齊全,大部分既菜式都有,價錢仲好貼地,又有套餐選擇,係旺角行完街過去食飯都幾good fit😁😁今日散叫左幾個野食,味道都好,可以再回頭幫襯迷你拼盤(蝦餅,春卷,魚餅)食物都係岩岩炸起,所以好夠脆,特別鐘意蝦餅同魚餅,蝦餅夠彈牙之餘又有蝦味,魚餅就香魚味同埋有淡淡嘅香茅味😋乾炒雞河炒落單嗰陣老闆有提及佢哋用嘅都係泰國運黎嘅河粉,比香港河粉闊身同彈牙,其實我都好鍾意食泰國嘅河粉,所以對呢碟粉好有期望,結果冇失望,同係泰國食到既味道差唔多,河粉煙靭又夠鑊氣,味道又岩岩好黃咖喱雞加配蒜蓉包咖喱味香濃,不過唔會好辣,雞肉嫩滑又入味,咖喱汁好啱餸飯或者配包,呢度嘅蒜蓉包比較特別,外型有啲似雞尾包,蒜蓉包左右兩邊都搽滿蒜蓉牛油,包既外層又烤到香脆,沾埋咖哩汁食仲正😍😍鹹魚炒雜菜雜菜既份量都幾多,鹹魚有炸過,食落鹹香得來黎又有少少脆口,配埋雜菜一齊食係幾夾既龍眼冰本心都膽心龍眼冰會唔會好甜,經證實後佢係屬於清甜嗰款微甜,係有淡淡嘅龍眼味,飲得出係真材實料👍🏻👍🏻
迷你拼盤(蝦餅,春卷,魚餅)
乾炒雞河炒
黃咖喱雞加配蒜蓉包