閒日經過太子,終於嚟咗Bookmark已久嘅青花亭~! 一向好鍾意Fusion嘢,呢間店無論裝修定食物,都結合唔同嘅異國元素~ 好似店內有好多中式傳統青花瓷磚牆、格心欞花,又有地中海嘅白拱門等,睇上去好別緻,影相打卡唔錯! 📸 既有中式嘅青花瓷元素,亦有地中海拱門設計,充滿異國風情。 餐廳內沒有大片連儂牆,卻有一隻隻寫滿心聲嘅紙鶴。至於食物,呢邊感覺有種聯合國feel,想食西餐,可以試佢哋招牌嘅墨魚汁意粉;想食中餐,佢哋連黯然銷魂飯都有揀;至於健康餐單,仲有澳紐式嘅Yogurt Bowl等等,選擇多多,唔難揀到啱心水嘅美食。在咁多款美食之中,我至愛係佢哋嘅「水清沙幼洗乜坐飛機」Yogurt Bowl,同我去澳洲時食到嘅無咩分別,佢乳酪加蝶豆花,整成海浪色,加埋莓果、乾橙同穀麥,凍冰冰,酸酸甜甜咁幾好味。 墨魚汁海蝦麵 HK$118   其次墨魚汁海蝦麵,我覺得呢度墨魚汁處理,以香港嚟講算幾好,蒜香濃鬱,零腥味(香港食過好多都有微腥味),捲一團上嚟,掛汁豐厚, 唔會乾爭爭,擠啲檸檬汁,食上口好惹味!不過我覺得隻大蝦就烤得乾咗少少,有啲嚡口,有點敗筆。 豬頸肉蔥油飯 HK$118
水清沙幼洗乜坐飛機
閒日經過太子,終於嚟咗Bookmark已久嘅青花亭~!

既有中式嘅青花瓷元素,亦有地中海拱門設計,充滿異國風情。
餐廳內沒有大片連儂牆,卻有一隻隻寫滿心聲嘅紙鶴。

墨魚汁海蝦麵
墨魚汁海蝦麵 HK$118

豬頸肉蔥油飯
豬頸肉蔥油飯 HK$118

至於豬頸肉蔥油飯,蔥油及豬頸肉好夾,油脂豐富,質感爽口,火喉烤得剛剛好,如果個炒蛋可以快點上鑊,無咁老會更佳。

Ice chocolate
Ice chocolate HK$16(套餐加錢換,原價HK$40)

我另外點了奶蓋朱古力,對我嚟講就腬咗少少,不過鍾意特濃朱古力嘅人應該好Buy。

20 分鐘 (堂食)
水清沙幼洗乜坐飛機
墨魚汁海蝦麵