2015-10-18
點咗兩份午餐,先嚟餐湯,薯仔忌廉湯。用全不銹鋼煲仔上枱,少女侍應放底時提示小心煲熱。但佢放底嗰位又唔啱,又冇底碟、煲墊。個煲咁熱,要自己移啱位好狼狽!主菜係海鮮意粉同牛柳。海鮮意粉畀刀义,食到中途先攞隻匙過嚟。牛柳冇主動畀芥末醬,但之後隔離枱同樣叫牛柳又有主動畀喎,但又係中途先畀人哋。食物方面,好一般,近乎差。薯仔湯冇薯仔味,亦冇薯仔質地,唔講我仲以為係普通忌廉湯。而且份量極少,唔係一般expect嘅份量。我又唔覺得佢去到fine dining嘅級數,重質唔重量。伴湯嘅麫包條,只有烘過,冇之前呢度啲人影咁有味料。牛柳算係最OK嗰樣。但伴碟嘅薯仔我覺得似烚煮再加焦個面。伴碟嘅沙律完全冇dressing,一啲都唔符合呢間餐廳想做嘅風格/級數。最差係海鮮意粉,收一百二十幾蚊,餐湯嗰度已經慳唔少㗎啦,海鮮都咁慳!得兩隻蝦,一舊魷魚,三塊細過手指公嘅薄切三文魚,仲要腥嘅!最得意係,埋單時個少女問覺得啲嘢食如何。我見佢都係十吓十吓又唔係話得事,所以都唔想答佢,只係微笑咗一吓。點知佢再問,咁我唯有話「一般啦!」點知攞番張單番嚟嘅時候換咗另一位男士攞嚟。呢位男士,由我哋一入嚟嗰刻開始,一直大部份時間都
最得意係,埋單時個少女問覺得啲嘢食如何。我見佢都係十吓十吓又唔係話得事,所以都唔想答佢,只係微笑咗一吓。點知佢再問,咁我唯有話「一般啦!」點知攞番張單番嚟嘅時候換咗另一位男士攞嚟。呢位男士,由我哋一入嚟嗰刻開始,一直大部份時間都同另一張枱嘅女士傾計。佢再問我哋覺得啲食物如何,我都係答佢「一般啦!」因為佢又冇得罪我啲咩,我唔係咁習慣直接踩人。諗住一句一般可以過骨,點知佢好似好愕然我竟然唔讚佢咁喎。咁我諗咗一陣,唯有答佢Seafood linguine冇乜seafood。我以為咁答都唔算直接話啲嘢食味道差,我都仲未講啲麫做唔到Al dente,個汁太傑似茶餐廳,連cafe水準都未到。但佢聽到我話冇乜seafood,又好愕然咁喎!其實有幾多粒海鮮數得出啦!你用咗幾多樣海鮮,用咗咩質素嘅食材,你自己心裡有數啦!唔讚你好出奇咩?你問人意見,但連咁輕柔嘅評價你都接受唔到,你就唔好問啦!全程同一位食客傾計,不如將啲時間放喺廚房或者教熟啲個侍應少女啦!其實佢係咪覺得自己做緊fine dining呢?但我認為,以佢當日嘅服務、食品嚟講,只係一間收得太貴嘅cafe。真心覺得佢嘥咗個舖位。