2010-01-11
10-1-2010之前見過飲食雜誌介紹呢度的玉子燒, 覺得幾吸引, 是日 lunch 又到大坑搵食, 就試試吧.叫了牛肉拉麵配「海鹽麻油」湯底: 湯底夠熱, 味道則淡出個鳥來, 麻油味淡薄, 可幸無 MSG 痕跡; 拉麵腍 bad bad 得很, 真係 牛肉係打邊爐肥牛, 咬落嚡口乾硬, 肉味亦好淡, 失敗; 半邊「招牌鹵蛋」則不錯, 雖然唔算好溏心, 但味道幾香甜, 比太子烏冬店 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2053296) 的好; 其他配料就又(「粉口」的) 鳴門卷又 (無味的) 罐頭粟米, 味如嚼臘, 賣相亦港式, 真沮喪 朋友食「汁煮豚肉」拉麵配豬骨湯底: 豬骨湯唔算濃厚, 但至少帶點鮮甜, 無 MSG 痕跡, 較「海鹽麻油」好;「汁煮豚肉」就唔好牛肉好多, 咬落硬硬柴柴的 , 面頭咁多芝麻都食唔到芝麻香味, 真係 另加的「招牌鹵蛋」則一樣香甜夠味, 而且比拉麵的「半邊」溏心, 不錯.「名物」玉子燒則幾好食, 軟熟多汁, 清甜帶蛋香, 雖然我仍覺得魚一丁的 (http:/
「名物」玉子燒則幾好食, 軟熟多汁, 清甜帶蛋香, 雖然我仍覺得魚一丁的 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2032278) 好食 d
小店幾迫夾, 愈坐愈焗, 店員們又唔係特別友善有禮, 食完快閃好了.
每人 60 幾 70 蚊, 雖然玉子燒係不錯, 但拉麵實在唔多掂, 無興趣再來了.