2014-08-23
星期六要返半晝,老細冇返可以輕輕鬆鬆hea住做同上網,睇到X果報介紹呢間野,話價錢唔平但碟頭大,牛腩爽滑雲吞足料,令到當時冇食早餐O既我流曬口水,唔鬼理佢當日先開業,一放工就坐車去試。去 到O既時候大約2點,門口企住幾十人,如果同屋企人一齊我一定唔等,當日一條冷無所謂啦~一邊玩手機一邊等,流汗多到用O左一包紙巾,等唔係問題,最慘係 明明入邊有幾個單人位冇人住,但帶位O既男子係都唔安排我呢O的拎一人飛O既入坐,我內心都不期然唸O左N句粗口,門口卡位一台都算啦,一家三口,老婆同 個仔都食完玩手機,男人ORDER O既麵係都唔黎,黎O左又係錯O既要換~FINE~非戰之罪,反而旁邊一男兩女坐三個位再同一個位放袋O既就真係POOR GUY,我拎飛時佢地坐低,我連等到食完埋單走人三條友仲響度死玩電話唔走人,呢點係人O既素質問題,真係要學下日本人食拉麵咁,食完即走,要傾就搵居走 屋慢慢坐O個種態度,而帶位派飛O既職員又唔醒目,CONFIRM人地三個就俾個單丁人其他人啦~呢樣要鬧!另外就觀察所見,廠房得兩個阿叔做野,一個負 責食物一個做水吧,完全出唔切野~好多樓面企響度等野做~呢樣要慢慢TUNE~講返
講返食物,等時已經諗好,就一個招牌牛腩飯加一個淨雲吞,前 者50蚊後者35,價錢於我意義不大,當時我只重視質素,好味O既再貴我都會幫襯。排隊時已有好幾個阿叔行過又自言自語 咁*!@&^#&! :「嘩~咁X貴,食X啦!」我心諗嫌貴就咪食,有個阿叔就講:「幾日就執」,我響內心反駁佢:幾日後你仆們黎食呀~
但當我食完之後,我真係好佩服O個幾位阿叔O既真知卓見,薑係老O既辣呢點係不能勿視!
淨 雲吞35蚊我食到5粒加一塊皮,仲有兩大片生菜,唔知係咪趕開業所以樓面都要幫手包,雲吞大小不一,有大有細,蝦肉唔太多,感覺冇咩肥肉,冇特別,要講只 係特別貴,我問兩個樓面,淨雲吞有幾多粒,一個話7粒一個話6粒,67都好都係搵笨,同街邊一般雲吞麵舖唔覺有咩分別,湯就好啖下,失望,死人報紙話係豬 骨煲,我估要拎去化驗先驗到有冇豬骨成份囉~
主菜牛腩飯,又話話全泰國先苗?GOOD~從前唔會響759買米,試完啖飯就確定今生都唔 會,O的飯似係碎米煲O既咁,不過唔算難食,但份死人報紙真係"扇"稿得好緊要,牛腩仲弊,又話大份,又話比其他餐廳多一倍?就墊底蘿蔔O既SIZE而言 我是同意的,牛腩本身瘦到不行,乾到已經纖維化,稍為用筷子加壓,O的肉已經好似海岸公園O的岩石咁呈六角柱狀散開,我食O左一小片已經頂唔順,同個著便服O既人反映,佢OFFER換過俾我,我OK~但再換黎都係一樣,點食呀~另一個最大年紀,看似話事人O既黎同我解釋,呢煲煲得太耐,所以比較乾,明知係咁仲賣?趕住開張同老細交待?做壞招待咪仲衰?佢話再換過俾我,我拒絕,同一煲野點換都係咁,我有諗過不如換牛雜,不過理智話我知都係咪送死,我成碟飯同牛都再食,起身埋單走人,著制服最老資格(個樣)O既男士同我講SORRY,請我過兩日再黎試下俾個機會,我話唔啦~佢冇收我牛腩錢,我亦費時口出惡言~
總括而言,呢餐飯對我而言好奢侈,唔係錢,係時間(套用電視劇對白)!