2021-11-30 5371 瀏覽
⭐️ Giá Trattoria Italiana (灣仔)📍 灣仔龍景街1號分域碼頭海軍商場1樓見到咁有歷史感既海軍商場將會重建🪖 真係有點唏噓 一走入去好似時光倒流咁⏱ 另一亮點就係呢間好正宗既意大利餐廳🇮🇹 一直好想試佢個週末Brunch 好耐😋 雖然賣相不算好精緻 📷 主菜比較Rustic 唔算有亮點 但係頭盤Buffet 既菜式都好傳統充滿意大利風味 特別仲有好多款芝士任食🤤 好適合嘆返個Brunch⭐️ Antipasti Buffet🥗前菜有好多特色既意大利沙律💚 由常見既凱撒沙律 🥬到比較特色既 扁豆 Artichoke Couscous 都有😋可以嚐鮮 個人比較喜歡佢既Prosciutto 同Salami🥓 比較其他餐廳 呢度多了一份鹹香的層次雖然唔係好識品評芝士🧀但係至少十幾款芝士都比到我唔同既口感同味道😍 有D比較重奶香味🍼 有D 羊奶芝士比較羶 🐏 亦都有加入左辣椒既口味比較特別🌶️⭐️ Cotoletta di Vitello alla Milanese 🥩傳統既米蘭炸豬扒夠曬香脆👍🏻 但係略嫌調味太鹹太乾身 比較難食曬全塊🤨⭐️ Poletto al Rosma
📍 灣仔龍景街1號分域碼頭海軍商場1樓

⭐️ Antipasti Buffet🥗

Poletto al Rosmarino

⭐️ Poletto al Rosmarino 🐔
香草烤雞既肉質烤得好嫩滑😋 香草味亦好融入到雞肉裡面🌿
Maccheroni all'Amatriciana

⭐️ Maccheroni all'Amatriciana 🍝
長通粉既口感軟硬適中😚 但係番茄醬層次比較單一🍅 豬臉頰肉差咁D鹹香同油脂香🐷

⭐️ Filetto di Branzino alla Riminese 🐟
鱸魚外皮煎得好香脆😊 簡單用了 Salt and Pepper 調味🧂 提出魚既鮮味

⭐️Homemade Dessert Buffet 🍰
雖然款式不多 但Homemade既甜品都能食到窩心既溫暖感🧡 特別值得一讚既係Tiramisu既Texture 十分Creamy同幼滑🎂 係我食過最好食之一 其他甜品例如 Panna Cotta 🍮Chocolate Cake 同藍莓杏仁Pastry 🫐都好有水準👍🏻 賣相比較Rustic 但好滋味
Poletto al Rosmarino
Maccheroni all'Amatriciana