餐廳:MiLuna Cafe & Ale House (尖沙咀)地址:尖沙咀漆咸道南115號達成商業大廈3樓尖沙咀漆咸道南沿路都有唔少地舖餐廳,如果刻意去搵嘅話,其實路度好多大廈嘅樓上都有唔少選擇🍽,唔使嚟嚟去去都喺食嗰幾間。達成商業大廈3樓就有一間開咗接近半年嘅樓上Cafe/西餐廳——MiLuna Cafe & Ale House @miluna.alehouse ,佢哋近期推出咗個5 Course Set Menu for 2 ($788),咗唔少人專登過去打卡同食飯,究竟有咩咁吸引呢🤩?一入到餐廳就見到一個巨型月亮🌙,成為咗唔少食客嘅打卡位📸,木系裝修同深綠色嘅設計,構成咗一種時尚復古嘅感覺,牆上嘅油燈🪔、乾花💐、木櫃,仲勾劃出一份歐陸色彩,睇得出老闆喺設計餐廳嘅裝修同佈置上別有心思💕呢個5 Course Set Menu,其中一個賣點就喺可以90分鐘無限任飲意大利氣泡酒🥂,鍾意飲酒嘅人就一定唔可以錯過✝️First Course先嚟嘅喺煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律,另外仲有西班牙火腿肉拼盤。雖然一上枱嗰陣啲煙三文魚他他碎都幾鬆散,不過配上牛油果同藜麥整成嘅沙律蓉一齊食又幾清新自然
地址:尖沙咀漆咸道南115號達成商業大廈3樓

✝️First Course
先嚟嘅喺煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律,另外仲有西班牙火腿肉拼盤。雖然一上枱嗰陣啲煙三文魚他他碎都幾鬆散,不過配上牛油果同藜麥整成嘅沙律蓉一齊食又幾清新自然🌱,甚至可以話喺開胃;火腿肉拼盤有風乾火腿、辣肉腸同莎樂美腸,就咁食的確會有啲heavy,不過連埋鮮甜嘅哈密瓜一齊食就即刻中和晒heavy嘅感覺🍈

✝️Second Course
再嚟嘅喺火焰菜式二選一,揀咗伏特加火焰帶子,上枱之後店員喺帶子周圍淋上Vodka再點火,熊熊嘅烈火上演咗一場好啱打卡嘅「火舞表演」🔥,嚟自日本嘅帶子兩邊煎香🇯🇵,加上餐廳自製嘅野菌白汁,再連帶住爽甜嘅帶子肉有陣陣炙燒香味😋

✝️Third Course
食完前菜,就到是日餐湯,可以喺食主食之前稍為清清口腔,呢款自家打磨嘅黑松露野菌忌廉湯飲落有粒粒野菌蓉,鮮香濃郁,唔會有好兀突嘅調味料味道👍

✝️Fourth Course
主食五款入面揀兩款,揀咗比目魚柳堡雲酥配忌廉椰菜花飯同烤美國Prime肉眼牛扒。
前者嘅堡雲酥比目魚柳用咗麵包糠同香料整成粒粒酥脆嘅外層,加上煎香咗香脆嘅魚皮,雖然比目魚鮮香味唔算好出眾,
不過魚肉尚算嫩滑🐟,賣相
同擺碟都有驚喜🎉,喺生酮飲食嘅一個好選擇;肉眼牛扒比較薄身,但相當大塊,差唔多佔咗成隻碟嘅三份二🤣,可惜脂肪比例有啲多,好處喺能夠為肉眼扒帶嚟更多牛脂香味,不過唔食脂肪嘅人就要喺咁切走脂肪🤪,
但整體嚟講肉汁都唔少,肉質細膩帶有少許筋部形成牛扒獨有嘅咬口,就算切咗好多脂肪走塊扒都仲喺好大塊🥩

✝️Fifth Course
甜品揀咗Tiramisu同雜莓奶凍,
Tiramisu以可可粉香味為主,咖啡同Rum酒香唔算出,口感似蛋糕比較鬆軟,而無乜Mascarpone Cheese嗰種好Smooth好細滑嘅質感,不過我幾鍾意食完唔會溜同埋有幾層layers嘅口感😆;
雜莓奶凍加咗紅莓醬同藍莓粒🫐,奶凍幼滑,奶香味足夠,喺面頭嘅紅莓醬比較甜,撈勻一齊食個味道就會balance返唔少😌

飲品除咗氣泡酒之外,仲送每人一杯Long Black或者Fine Tea🍵,叫其他飲品仲可以享50%折扣優惠。叫咗杯Latte同Cappuccino,半價咗之後都喺$18杯,咖啡豆屬於深烘焙,豆味甘香香醇而突出☕️,我幾鍾意❤️
2023-03-07
10 分鐘 (堂食)