2018-11-06
通常住個區都唔覺有咩好食,今次搵到間隱蔽嘅拉麵黎個女子會。餐廳好有日本嘅風味,播住經典嘅日文歌,好似去咗日本咁🙈餐廳有三種湯底的拉麵選擇,我同朋友揀咗味噌同豬骨湯底,另外一款係辛辣味,落單要填紙仔,按自己需要選擇麵嘅軟硬度、湯嘅濃淡度、要唔要蒜或蔥,另外可以追加配料。店員好細心地提醒拉麵本身附送咗半隻溏心蛋,隻蛋真係幾好食😋好少地方有得食味噌拉麵,有我一定叫!好濃郁啊個湯底,唔會好咸,但無食開重口味嘅可以試豬骨湯底,清清地,無咁”漏”。兩個拉麵都有兩塊叉燒,叉燒爽口唔太乾,燒起黎有一份焦香味,重點係唔肥,唔會阻住我食個麵。店員上拉麵時有特別介紹配菜微辣芽菜,加入拉麵會帶岀拉麵另一個味道,一定要加入去試下。另外有叫芝士玉子燒,唔係好食得到有芝士味,但玉子燒上塗上蛋黃醬再加埋木魚絲,帶岀玉子燒更和風嘅味道。好似欠缺咗蔬菜喎,叫咗野菜天婦羅減低食拉麵嘅罪悪感🤣。呢個天婦羅最特別係有紫薯同秋葵,兩樣都係健康食物,紫薯食落唔太甜但有淡淡嘅香味,好有驚喜👍🏻另外佢有附上蘿蔔蓉放在天婦羅的醬汁上,食個陣唔會好油。