2017-04-28 811 瀏覽
今晚冇飯食,打俾好朋友問有冇意欲出來食飯,佢竟然話約咗我哋中學時期的女神出來,有女神的出沒,我當然逼佢講出約會地點,然後強行加入。原來佢哋約咗在旺角呢間燒肉放題食飯。燒肉食過,日式放題都食過,但係燒肉放題其實真係未食過,不過有女神坐鎮,食咩我都仆倒過來啦!由於收到消息的時候已經為時已晚,來到現場佢哋已經食緊,我見到枱面上有個美輪美奐的的刺身小碟,當然搶先試一試啦(這個時候已經不理在女神面前的形象),雖然話名叫係食燒肉,但原來刺身款式都幾多喎,眼前經已見到有北寄貝,三文魚,帶子同甜蝦,三文魚係我的最愛,一來都已經食咗三片,仲食到一款細細舊的好爽口的刺身,應該就係馬刀貝了!食完刺身之際,佢哋已經燒好左多春魚了,細看多春魚之下原來放咗一層紙,呢個燒法又幾好喎,唔使直接比食物接觸個爐面燒,減少燒焦的機會,又冇甘油!多春魚個肚裏面收埋咗好多春春BB呀!好多蛋白質,好香口。 後來都我點菜先知道加左$40升級皇牌放題,好在佢哋選擇咗升級, $40又唔算好多,但係食多好多正嘢,例如係呢個香草羊架,我哋叫完一碟又一碟,看到羊架之上那層厚厚的香草,可想而知羊架能夠好輕易好充足的吸收左香草的味,放上爐燒的時

後來都我點菜先知道加左$40升級皇牌放題,好在佢哋選擇咗升級, $40又唔算好多,但係食多好多正嘢,例如係呢個香草羊架,我哋叫完一碟又一碟,看到羊架之上那層厚厚的香草,可想而知羊架能夠好輕易好充足的吸收左香草的味,放上爐燒的時候除了羊肉的香, 同時散發出香草的香氣,食落唔覺得有羊臊味,好香口,好惹味!

帆立貝大大粒,啖啖肉咁幾彈牙!最後仲食咗大大粒蒜蓉牛油青口

拖羅都可以放上芝士來燒,夠創新!

芝士嘅界別仲有芝士麻吉燒,我孤陋寡聞,真係未聽過麻吉燒呢樣野,不過煙煙韌韌咁,裏面有包住啲軟軟的芝士,不錯。

除咗推介一口和牛,牛舌亦都係必試之選!厚度切得好適中,放上去燒唔使燒好耐就熟,食得,好乾身,咬落幾chewy 又爽口。

女神竟然親自燒雞肉比我食,簡直一個莫大嘅恩典,雞肉好滑,油脂算係厚少少,放上去燒過好香。

後來仲食得落,但係又懶唔想燒,我就點佢哋個餃子來試吓,細細隻的的式式咁,外皮炸得幾香,都不錯。

忘記了影相,呢度嘢飲之中可以揀自家涼茶!怕熱氣嘅朋友可以一試,唔苦的,甘甘地(雖然我講唔出係咩涼茶) ,不過好欣賞佢哋食物咁多樣化,連野飲都咁照顧客人,而且涼茶係自家製,好有誠意。

今晚呢餐燒肉放題令大家胃口都好滿足,但可惜女神在晚餐的後段已經先行回家,希望不久的將來可以再同佢食飯。
2017-04-24
  • 一口和牛