2024-11-17
以前在銅鑼灣返工必食的米線店,性價比高。在裝修前都特意前往去食,當時質素已經一般,湯是喝下去有些微洗潔精味。不過見裝修後想再食,裝潢得不錯,店舖明亮環境乾淨,當時一人去食不用等位。現在手機下單,以往很快就上菜,而這次等了15分鐘還未上菜,我問女侍應:唔該可唔可以催一催單,因為一陣有事趕時間,唔該。她回答:15分鐘呀,呢度正常起碼要等15分鐘以上嫁。我說以前唔使等咁耐,咁可唔可以催單?如果唔得就麻煩取消張單,我就走真係趕時間(反正未付款)。她說:以前係煮定,依家係一碗碗煮。美食係需要時間烹調。我回答:我係想問你可唔可以幫我催單,得定唔得呢?她好差語氣說 得~ 她轉身行去廚房說xx號枱要走喎。然後2分鐘就有碗麵了。其實件事好簡單,繁忙時段車仔麵要等15分鐘可以理解。真的不用與客人討論,直接處理事情就可以。何況討論後你還是要去問,期間已經可以做很多實事。食物質素大不如前每次前來都必點腩肉米線,所以這次點了 金獎腩肉熱撈麵小辣,份量算多,醬汁沒有比以前濃,撈麵來說汁有點多。凍朱古力也略淡。不見得要時間烹調的食物有多好吃😅
她說:以前係煮定,依家係一碗碗煮。美食係需要時間烹調。
我回答:我係想問你可唔可以幫我催單,得定唔得呢?
食物質素大不如前