2023-08-14 88 瀏覽
之前係openrice睇下 上水附近有咩特別餐廳,就見到呢間 蕉徑休閒村睇網上d 人既comments 都好似唔錯,由上水廣場坐77K巴士 係蕉徑站落車,行2分鐘就到首先講,1) 餐廳環境&服務態度戶外環境,outdoor連玻璃屋有10幾張枱凳 擺左好多盆栽,有個水池仔養龜, 幾可愛當日我同男友去到,係下午3點鐘,個時outdoor 同玻璃屋全部都係空枱,無其它食客滿心歡喜諗住可以係outdoor 坐 睇下個境,望下d龜龜享受下星期日既下午我地經過outdoor位置,再行入去,就係indoor 室內位,有廚房/ cashier 室內有另一枱食客,Indoor 環境無咩特別,好普通,無咩特別裝修,多雜物有個男既店員,就直接安排我地坐係indoor (完全無問無提及可唔可以坐出面) 咁我地就主動問佢:可唔可以坐出面 outdoor?(因為indoor 環境真係好一般)個男店員就話: 唔可以 出面有人坐咁都無辦法啦,入到黎都坐唔到出面但我地就覺得奇怪啦,你出面一個人都無,全部空枱講真,你間餐廳最靚既係outdoor 環境你覺得d人真係貪你d野食好食/抵食 唔理咩環境而坐巴士入黎咩?特登入黎都

首先講,1) 餐廳環境&服務態度
戶外環境,outdoor連玻璃屋有10幾張枱凳
擺左好多盆栽,有個水池仔養龜, 幾可愛

滿心歡喜諗住可以係outdoor 坐 睇下個境,望下d龜龜
享受下星期日既下午

個男店員就話: 唔可以 出面有人坐

咁都無辦法啦,入到黎都坐唔到出面

但我地就覺得奇怪啦,你出面一個人都無,全部空枱

講真,你間餐廳最靚既係outdoor 環境
特登入黎都係食你個outdoor境姐
結果我地全程就係對住個好多雜物既廚房食野

咁樣:

咁如果你真係因為出面有人book晒包場既,我完全接受。
但我由入座 3點幾 到我4點幾離開餐廳
你6點關門,全程出面仍然都係空枱,無人黎過坐出面
之後我5點仍然係出面等緊巴士,期間都係無其它人入去呢間餐廳
咁點樣出面有人坐呢?
就咁睇,根本無人坐,而係佢outdoor d位唔開放比人坐
下面張相係我離開餐廳時,仍然無人坐,我心諗:人呢?

其實你可以直接話比人知: 今日outdoor出面唔開放
而唔係話出面有人坐

我會更加接受呢個原因,而唔係求其up個原因

2) 食物
我地2個人 就叫左2杯野飲 + 3樣野食
蘋果+西芹 有機蔬菜果汁 HK$38  &   蜂蜜檸檬梳打 HK$38
2杯都好飲,味道幾新鮮

甜度剛剛好

推薦~

自家制燒牛肉沙律潛水艇 HK$68
佢係handmade既麵包,麵包算軟,配牛肉同mustard sauce 咁,味道唔錯

同埋,佢menu應該表明佢隻潛水艇既尺寸,睇個樣應該只有5寸長左右,算係small size 既潛水艇

還可以

Innolife 薄餅 (細) HK$68
Menu 完全唔寫有咩材料/尺寸
完全唔知咩pizza, 咩size
但都照叫左試下
睇個樣就幾好既,夠熱,幾cheesy 既

但食落 成個pizza可以話係無味

連cheese既味都非常淡

基本上,得個樣焗得幾好,但味道就…. 無味

唔推薦~

有機香草蘑菇煙肉意粉 HK$98
最差係呢個!!
睇個樣,整得幾好咁

但食落,d意粉好淋 (煮/擺太耐) 好食既意粉係應該少少硬既

因為個汁… 好淡,太過稀,搞到成個意粉個底好多水

講真,$98 蚊 食呢個無咩肉/無咩料既意粉,性價比好低

唔推薦~

3) 售賣既盆栽
本身網上睇知道佢有盆栽仔賣既,但食到一肚氣,都無留意Outdoor 有無賣盆栽
但indoor 有 盆栽係有label 既,有列明價錢
好多水泥盆係出自Greenology
其實佢係誠品都有得賣
但睇返佢官網, d水泥盆/ 木造盆 就唔係話好貴既
下面相中既水泥盆,官網賣緊HK$680 (唔連植物),而植物就係 “蘇鐵” 唔係咩特別植物,而佢鋪頭賣
HK$1,468
價錢都幾貴

最後都無買,自己係誠品買個盆再配植物應該仲抵。
2023-08-13
  • 有機蔬菜果汁