2021-06-12
以往去日本一定會買些茶回家,喜歡茶的味道之外,對我來說也會感覺到舒緩作用💆🏼♀️這間除左歎茶之外,亦都可以看到有教授傳統茶道手勢🍵🥢食物🥢1️⃣明太子抹茶蕎麥麵,玉子燒,靜岡抹茶+培茶生朱古力,有機抹茶(白牡丹)$268 : 用上冰磚放上蕎麥麵,有心思的已經十分少見❣️明太子味道偏淡,但當蕎麥麵加上梅酒豉油汁,整體嘅感覺啱啱好👍🏻唔會搶大家風頭。建議面盡快食用,最底下的麵可能會黐住冰磚💥麻醬菠菜屬冷盤,加上麻醬增添味道,沒有咁單一。兩款生朱古力味道各有千秋,入口有少少溶化感覺,味道濃郁,再飲一啖茶配搭十分好👍🏻2️⃣茶漬飯套餐我選擇了set B $138: 高菜櫻花蝦茶漬飯,茶底偏淡,但更可食到櫻花蝦的味道,脆脆的櫻花蝦加綿綿的飯,增加口感👍🏻玉子燒有微微的餘溫,少少濕潤有蛋香。手工茶凍是桂花味,入口好香同有一種清新感覺✨不得不提係白茶(白牡丹),紙杯中間內有乾坤!是有一個茶隔,而且店員話可以拎返屋企🤭茶味唔會苦,飲落順喉,有少少回甘。💥環境💥成個感覺係好安靜,柔和燈光,主要用茶具做裝飾,簡單裝修已俾人一種很放鬆,有日本風。💥服務💥店員會簡單介紹茶道文化,見到佢係榻榻米上教緊學生茶道好認真👍🏻而
🥢食物🥢
麻醬菠菜屬冷盤,加上麻醬增添味道,沒有咁單一。
2️⃣茶漬飯套餐我選擇了set B $138:
玉子燒有微微的餘溫,少少濕潤有蛋香。
手工茶凍是桂花味,入口好香同有一種清新感覺✨
💥環境💥
💥服務💥
店員會簡單介紹茶道文化,見到佢係榻榻米上教緊學生茶道好認真👍🏻而且店鋪亦可提供購買茶具及茶葉。