2018-04-18
朋友係日本菜狂熱人士~經常係香港周圍覓食好地道正宗既日本菜~~~今次有幸跟佢去食日本野~正啊~~佢帶左我黎呢間叫「浜滝‧地酒」的居酒屋~~~雖然係天后比較遠~但為左試下地道日本菜~~唔緊要啦~就係天后地鐵站一出黎~超級方便~呢間特色日本菜主打拉麵外,仲有好多日本地道佐酒小食~好多我都未見過~未食過啊~呢個係沖繩海葡萄~第一次食口感好特別~好似海藻的味道~但有d爽口~~~半熟吞拿魚-全晚期待呢個好耐!皆因我係吞拿魚愛好者~今次呢個半熟既口感真係第一次食!好軟,入口即溶~而且配搭蔥花~好出味~大阪燒餅~平時去大阪都試過,呢個同大阪既味道一樣甘出色~以為自己係日本~近江牛沙律~第一次食近江牛~原來係甘滑!而且好有咬勁!沙律上有溫泉蛋~可以撈埋成個沙律菜食~非常開胃~~~食日本菜點小得刺身呢~我地叫了三色刺身~有甜蝦、凡立貝同三文魚腩,全部都好新鮮好甜~叫左3串串燒~有金菠蘿~呢個時候再叫番杯日本high ball飲下真係好嘆啊~~~突然好想去日本了~下次再黎呢個過下口福~
突然好想去日本了~下次再黎呢個過下口福~