2024-11-02
喺元朗Yoho Mall竟然隱藏住一間咁正嘅泰式餐廳!平時晚上好少有機會行到商場戶外既餐廳,今次竟然意外發現咗呢間泰國餐廳。餐廳環境好似去咗曼谷夜市,有室內同室外座位選擇。今幾天天氣涼爽,我哋決定試下戶外嘅泰式燒烤火鍋(喺泰國街頭我可能唔敢試,因為實在太熱啦😂)。泰烤肉二人套餐 $398呢個套餐份量夠,仲可以以優惠價加配沙冰,另外仲可以選擇其他火鍋或燒烤配料。配料選擇多樣,包括菜、金菇、牛肉、豬頸肉、雞肉、蝦同青口,每樣都好想試。麵食方面我揀咗金邊粉,而湯底則選咗冬陰公湯,呢個真係必選啊😆。冬陰公湯味道幾濃,煮海鮮已經好入味,根本唔需要再點醬汁。肉類方面,我哋主要以燒烤為主,呢個烤盤設計得好好,唔會黏底,仲可以喺短時間內將肉烤到焦脆,再配上泰式辣醬或者甜酸醬,真係好好味😆。### 甜品推薦**椰子芒果西米沙冰** 呢款沙冰上面有椰子奶蓋,中間係香甜嘅芒果沙冰,底層滿滿嘅西米,飲落有啲似食緊芒果糯米飯咁🤣。**炸蕃薯條配鹹蛋黃醬** 呢道小吃份量都幾夠,外酥內軟嘅蕃薯條配上鹹蛋黃醬,真係好惹味。呢間餐廳好適合同三五好友聚會,無論係啤酒聊天、食甜品,或者喺戶外嚟場烤肉火鍋,甚至可以帶埋
泰烤肉二人套餐 $398
冬陰公湯味道幾濃,煮海鮮已經好入味,根本唔需要再點醬汁。
### 甜品推薦
**椰子芒果西米沙冰**
**炸蕃薯條配鹹蛋黃醬**
呢間餐廳好適合同三五好友聚會,無論係啤酒聊天、食甜品,或者喺戶外嚟場烤肉火鍋,甚至可以帶埋寵物一齊,真係唔駛飛去泰國都可以感受到濃厚嘅泰國氛圍,正!