2013-10-08 321 瀏覽
係度食飯已經食左無數次,終於的起心肝幫呢間野寫一次食評。唔好睇佢鋪頭細細,老闆同廚師大有來頭!煮過俾好多高官明星食,以前做親都係D5星期酒店做總廚;佢地話煮過俾某總統食(唔知真定假!)原來老板係半退休,所以特登搵間咁細既鋪做,話唔想太辛苦。但我覺得真係好細同位置唔太理想!今晚3個人當然先點個照牌菜:烤羊架,老闆話係內蒙由當地遊木民族傳授"烤全羊",但香港人食唔到全隻羊所以轉用羊架!口味又融洽反香港人口味而改善左。味道同肉質唔使講,睇相已經流晒口水!$128咁大份,平到震。不過要等成30分鐘!同時,我地又叫左每日限量的乳鴿。佢D乳鴿係用BB鴿,所以皮薄肉軟。皮唔會好脆,但味道好正,識身的人一定知我講咩。,最後食完飯傾計時我地仲叫多隻送酒添然後,叫左個無咩人識食的上湯豬潤。老板煮得剛剛熟,厚度適中,咬落彈牙但無渣。呢D舊派菜式只會係廿幾年前的鳳城先食到咁好手勢的!本來想叫個冰鎮鮑魚,不過賣晒,所以變左個豉椒炒竹聖子皇,好抵食!事先叫老板留左隻蟹,食薑蔥炒蟹。我已經食左好多次。因為佢炒得真係好靚好靚!唔計隻蟹幾大隻,就算你去西貢食海鮮都食唔到咁好手勢。每次食佢的炒蟹,隻蟹乾身得黎D肉仲係軟同
係度食飯已經食左無數次,終於的起心肝幫呢間野寫一次食評。

事先叫老板留左隻蟹,食薑蔥炒蟹。我已經食左好多次。因為佢炒得真係好靚好靚!唔計隻蟹幾大隻,就算你去西貢食海鮮都食唔到咁好手勢。每次食佢的炒蟹,隻蟹乾身得黎D肉仲係軟同有少少濕,好似蒸蟹果種口感,一D都唔鞋口!隻蟹炒得好香好惹味,但又保持到隻蟹本身的鮮甜味。
老細成日話不時不食,遲D蟹膏靚D時叫我唔做食炒蟹,清蒸就夠啦喎!
題外話/補充資料: 記得訂位呀!
2013-09-28