2022-01-16 89 瀏覽
上次黎開九龍城時經過呢間野,由門口個玻璃窗裝入去望,只係見到以為係賣餐具之類嘅地方,之後喺網上見到有介紹先㖱原來呢間係一間餐廳 於是早個幾星期上網book定位,weekend晏晝下午茶時段都仲有2、3個時間㨂。呢個餐廳非常近MTR站出口,基本上1分鐘已行到。一入到入面,覺得好靚好靚,明顯見到店主用左好多心機去裝飾擺位,所以擺設、傢俬、色tone、氣氛都配撘得好好,令人感覺好舒服。再行入啲先係餐廳位置,枱就唔算多張,印象中好似得6-8張左右? 地方有限,同隔離枱都算近,所以大聲少少講野一定嘈到隔離,慶幸當日大家都有注意聲量。燈光方面會偏暗左少少,menu d 字又偏細,所以要辛苦少少咁睇我地嗌左焙茶黑芝麻熱飲、焙煎濃香蜂蜜麥茶、同埋善哉。焙茶黑芝麻果杯個人就認為細杯左少少,飲落其實唔太覺有焙茶嘅味道,有啲啲失望。不過個蜂蜜茶就有驚喜,飲落麥味好重,會有少少whisky嘅感覺,都幾得意㗎,staff都有覺可以refill熱水嘅「善哉」就以日本白玉紅豆湯呢個甜品黎講呢度整得唔算太甜,份量都可以,再大碗就太漏了。呢度除左傢俬、裝飾擺設好有日本feel之外,啲餐具其實都好特別。所以其實好值得下次

呢個餐廳非常近MTR站出口,基本上1分鐘已行到。

我地嗌左焙茶黑芝麻熱飲、焙煎濃香蜂蜜麥茶、同埋善哉。

所以其實好值得下次再黎試下其他野。
不過今次我去嘅時間唔知係咪附近係有工程定咩,全程都間歇性地嘈同埋震晒咁
希望下次再黎時唔會咁,如果唔係都幾影響用餐感覺。