2023-12-12
前排先去完日本旅行,又好掛住日本茶啦!見網上介紹間日式餐廳,所以特登叫埋同事放工一齊去試下,呢間餐廳叫麺匠八,餐廳環境乾淨企埋,裝修又靚靚的,有櫻花同燈籠好日式💁🏻♀️首先好欣賞蒲燒鰻魚丼飯,鰻魚外酥內嫩,肉質鮮嫩多汁。搭配上蓬鬆白飯上,每一啖都能感受到鰻魚濃郁香氣同獨特既甜味。丼飯上仲有加入了青瓜、蛋絲同鰻魚醬汁,增添了層次感同風味。絕對是一道令人回味無窮既美食享受💋。呢間店嘅厚切咖喱叉燒肉飯真係非常之好食😋!一上嚟嘅嗰瞬間,濃郁嘅咖喱香味已經令人食指大動,飯與咖喱係呢盤裏面緊密相擁,再加上叉燒肉嘅滲透力,令到飯嘅口感顯得更鮮美。叉燒肉方面,真係搞到一定嘅厚度,每一口都有肉嘅實在感覺,肉嘅嫩滑與咖喱嘅濃厚口感,融和得剛剛好,飲一口,個口感真係絕👍!烹調準確,唔會變得乾身或者太硬,尤其係切面位置,更加展現出拿捏得宜嘅火侯。至於飯嘅部分,香味佳,口感綿密,而且吸收咗咖喱汁嘅粒粒飯令人更是痴心妄想,例如像我咁,食完之後還在回味🥰!放心,呢個厚切叉燒肉咖喱飯一定會滿足到你每一種味蕾嘅需求!上星期先食完呢間餐廳,而家睇返啲相又想再食啦,已經約定同事下次試吓佢嘅拉麵同甜品🥳