2017-06-15
6月8日約了一個兒時玩伴, ( 以現今社會人際關係來說, 她一定要好好珍惜啊!)在尖沙咀行街街, 黃昏時份開始肚餓, 我們打開電話查查openrice 原來附近有一間貓貓在店內的樓上餐廳 -- 樂園.一入到樂園, 很有家的感覺, 而且..............一隻叫BOBO, 另一隻叫DODO,我朋友是貓虜, 愛貓如命, 一見到他們不停逗牠們玩!本來我自己很怕動物, 但被牠們的貪食行為,都令我好注意牠們 及在店的食客.樂園的食譜選擇有很多, 而且寫得清楚明哲.原來都有介紹過佢地.紫色特飲跟餐叫--$35好特別! TEST TUBE入面裝有黑加倫子汁而杯內有藍梅, 菠蘿, 草莓, 薄荷葉, 芒果, 荔枝味蒟蒻,和七喜.第一啖入口, 口感複雜, 好味, 有汽, 有想一次過飲晒去的衝動!我們本來想叫雞翼, 但這裡有大帆立貝,就即管試下.3隻帆立貝, 上面有用蒜泥,香草和牛油炒香上面焗好.切開食, 原來是半熟, 入口新鮮, 香濃牛油蒜泥味道.連伴碟的雜菜沙律都好好味!好耐沒有食過豬仔骨了, 我同朋友都好想懷勉過去的味道,叫了一客,但到來時, 原來SIZE大得如此誇張,整整一個飯盒那麼大, 一
她一定要好好珍惜啊!)
在尖沙咀行街街, 黃昏時份開始肚餓, 我們打開電話查查
openrice 原來附近有一間貓貓在店內的樓上餐廳 -- 樂園. 一入到樂園, 很有家的感覺, 而且..............
一隻叫BOBO, 另一隻叫DODO,
我朋友是貓虜, 愛貓如命, 一見到他們
不停逗牠們玩!
本來我自己很怕動物, 但被牠們的貪食行為,
都令我好注意牠們 及在店的食客.
樂園的食譜選擇有很多, 而且寫得清楚明哲.
原來都有介紹過佢地.
好特別! TEST TUBE入面裝有黑加倫子汁
和七喜.
第一啖入口, 口感複雜, 好味, 有汽,
有想一次過飲晒去的衝動!
就即管試下.
3隻帆立貝, 上面有用蒜泥,香草和牛油炒香上面焗好.
切開食, 原來是半熟, 入口新鮮, 香濃牛油蒜泥味道.
連伴碟的雜菜沙律都好好味!
叫了一客,但到來時, 原來SIZE大得如此誇張,
整整一個飯盒那麼大, 一切開, 好像五花腩一樣, 有肥有瘦,
而且肥膏已經焗至溶化, 就像吃豬軟骨一樣, 另外上面掃上蜜糖,
令豬仔骨更香,更惹味!
只這一排豬仔骨, 已經吃得我倆很飽了!
就連伴碟的薯條, 應該在炸前是有醃過味,
食到有味炸薯條都是第一次!
那些紅色和黃色的, 都好好味, 但真的食不出是什麼???
兩個雪糕球, 一個是芒果味, 一個是雲尼拿曲奇餅,
可惜上面再淋上糖醬和糖粒, 令到口感太濃郁,
如果不加糖醬和糖粒應該已經好夠味.
我們食完飯後, 需要坐多一陣大家再談談天,
說說地, 珍惜難得一聚的時間,
再跟貓貓玩玩, 這樣就一天了!
埋單兩人連加一$ 519