1K
2021-10-26 247 瀏覽
放工回家路上, 行到蘋果商場, 正想乘小巴回家, 看見對面有連鎖店「波士冰室」,  我們即改變主意, 食完晚飯先返屋企吧.門外有餐牌介紹, 波士日報 內分早午晚餐, 小食, 炒粉麵,  波士常餐, 漩渦蛋包飯 也有套餐系列.   而那 晚市套餐有五款街坊小菜.  食物好吸引 .餐廳客人多, 可見食物出品經濟, 美味又受歡迎.   座位有膠板隔離,  整齊清潔.晚市套餐配白飯, 送無味精滋潤靚湯,  可以加 $15 配魚湯浸菜, 加 $12 配特飲.餐特飲有多個選擇, 我們分別點了忌廉溝鮮奶, 懷舊紅豆冰. 飲品做得好實際, 吾會水汪汪.  忌廉溝鮮奶, 奶味濃.懷舊紅豆冰, 紅豆和奶嘅比例平衡,  紅豆大大粒又夠稔, 入口香甜. 晚市套餐須時 15分鐘, 我們先食 瑞士雞翼, 每人一隻, 雞翼醃得好入味, 瑞士汁調味好, 雞翼夠大隻又稔滑 晚餐送中式湯, 有雞腳, 瘦豬肉, 木瓜, 紅蘿蔔, 粟米, 湯料足 ~ 火候也十足,   湯底很甜,  好味.中式牛柳,   有鑊氣, 賣相不錯, 伴碟用洋蔥, 酸甜醬汁夠惹味.  配白飯,  夠熱好大碗, 可以兩人分食. 牛柳 肉質好, 有牛味,
餐特飲有多個選擇, 我們分別點了忌廉溝鮮奶, 懷舊紅豆冰.
飲品做得好實際, 吾會水汪汪.  忌廉溝鮮奶, 奶味濃.
晚市套餐須時 15分鐘, 我們先食 瑞士雞翼,
晚餐送中式湯, 有雞腳,
配白飯,  夠熱好大碗, 可以兩人分食.
牛柳 肉質好, 有牛味, 份量足, 好睇又好食.
瑞士汁乾炒牛河,  兩個人分嚐也好, 炒得熱, 調味適中, 又吾油膩,
有多塊牛肉片.  河粉好滑, 如果多些芽菜也好.
魚湯浸菜,  我們叫了菜心.  菜心好嫩綠, 浸得時間剛好.
魚湯, 值得一讚, 有魚的鮮味又吾腥,  我們連湯都飲清.
食物真材實料,  侍應服務態度好, 如果無位,  值得買外賣回家吃.
  • 中式牛柳
  • 魚湯浸菜