2018-05-04
喂呀 荃灣都有丼丼飯食,仲洗出旺角尖咀嘅(誤)?近日睇fb見倒有飲食平台推介荃灣爆丼丼,顧名思義即係有大大碗魚生丼飯食呀。記得之後係荃豐中心一帶有間享丼丼d丼飯都幾好味,執左之後就一直都無一間魚生飯鋪頭。直到荃灣爆丼丼係河背街落戶,就遠少少都行去望下啦。唔知係咪因爲遠少少,我地食飯時間七點零到,入面都係得兩成客滿,唔緊要,如果好食,新鮮而又價錢合理,絕對唔怕無客人。我們二人嗌左個極上魚生丼,期間限定嘅四重爆丼同一客餃子。講下個極上魚生丼先,有兩隻甜蝦,兩片帶子,三文魚,吞拿魚同埋海膽。甜蝦勁大隻,本來滿帶期望應該好鮮味,雖然食落有蝦嘅黏口,但是唔鮮甜,帶子方面,其實都幾大隻,不過亦同樣唔算新鮮,無食落就帶甜味而係有少少雪味,三文魚就十分肥美,厚切上看到肥脂位好治癒,而最令人驚喜嘅可以算是海膽,數量雖少但十分出色,有鮮甜帶少少甘口,幾片海膽救點整碗魚生飯。而米飯方面,大大碗,基本上食唔晒,有啖啖嘅日本醋味,令人唔覺唔覺又食多啖。另外一碗係四重爆丼,即是有爆量海膽,拖羅蓉,帶子同埋三文魚子。呢碗晚市推介無係普通 menu 出現,首先講左頭先大讚嘅海膽先,都明白一板海膽總有好壞,呢碗爆丼飯上
另外一碗係四重爆丼,即是有爆量海膽,拖羅蓉,帶子同埋三文魚子。呢碗晚市推介無係普通 menu 出現,首先講左頭先大讚嘅海膽先,都明白一板海膽總有好壞,呢碗爆丼飯上面有幾款海膽,大部分都很鮮味,有一兩片含苦,值得一讚是師傅有火炙過部份海膽,又是另一種層次。拖羅蓉就無乜特別,而三文魚子都幾鮮味。
最後講一講個餃子,每間日本料理店都基本上提供煎餃子,而呢間嘅煎餃子(雖然都一定係取貨)我個人很喜歡,首先係煎得乾身,上碟時唔好油林林,而且餃子size比一般一口餃子大,要食三四口先食得晒。
本體黎講呢個價錢係荃灣算不上很便宜,不過如果貴店用料得宜,取貨新鮮,絕對會再次光顧!另外一個建議是,menu上只提供左丼飯照片及名稱,並無包括咩咩咩魚生呀配料,對於我呢d唔係咩都食嘅顧客,係點菜前花左好多時間心大心細,又驚點錯飯,又驚點左唔食嘅野,希望店方可以好似牆上推介款式咁,列明究竟有咩魚生,食客就叫得開心啦。