2018-04-03
今天和好友到旺角悠悠地逛逛久別多時的女人街。黃昏時段肚仔餓時腳仔又軟。想挑一家坐得舒適點的食店歇一歇。經過滾喜火鍋, 透過玻璃外牆,見內裏裝修光潔明亮,座位寬敞。立即上openrice 睇睇,發現佢啲評語都好唔錯,於是和好友入內一試。 侍應奉上的自助調味架, 有指天椒粒、芝麻、醬生熟蒜和芫茜蔥, 各種配料也很新鮮。老闆娘推薦我哋吃黃金芝士雞鍋(小) $138芝士香濃,雞肉質地結實,配搭了紫洋蔥,入口不覺滯溜兼香氣滿溢,二人吃份量剛剛好。吃完雞煲換上清湯鍋底,唔洗食埋D雞油落肚。我最愛的招牌炸響鈴$38 比想像中鬆脆又沒有油光,吃得放心。和炸魚皮$36 原本炸魚皮不是我的飛佛,但這裏的炸魚皮非常薄脆,又沒有油益味,令我食到停不了口。皇帝菜$28 新鮮又軟嫩,可惜分量比較少。 脆肉鯇魚片$58 薄片雙飛,魚質新鮮。,雲吞水餃$58自家做的雲吞水餃,非常飽滿,用料新鮮。咸檸七$16個鹹檸檬比較結實,但唔會好咸,配火鍋正好清清熱氣。
老闆娘推薦我哋吃黃金芝士雞鍋(小) $138
吃完雞煲換上清湯鍋底,唔洗食埋D雞油落肚。
我最愛的招牌炸響鈴$38
比想像中鬆脆又沒有油光,吃得放心。
和炸魚皮$36
皇帝菜$28
新鮮又軟嫩,可惜分量比較少。
脆肉鯇魚片$58
薄片雙飛,魚質新鮮。
雲吞水餃$58
自家做的雲吞水餃,非常飽滿,用料新鮮。
咸檸七$16
個鹹檸檬比較結實,但唔會好咸,配火鍋正好清清熱氣。