2014-01-02
雖然今晚係大除夕,但聖誕期間食得太多啦,於是走去大圍,諗住求其揾d嘢食吓。點知?好多食肆都閂咗門,於是走咗去九龍城。去到九龍城,幾經辛苦至等到錶位。唔想又食泰國菜,咁去揾吓西餐。喺d門口望下d餐牌都幾貴,有d仲話要最低消費$250/位添!行到呢間東星餐廳門口,睇見晚餐價錢都OK,同好快有個後生女侍應出嚟招呼,咁就呢間啦!* 叫咗2個是日晚餐 : 红酒燴牛脷配薯菜$78 & 法國鵝肝伴牛柳配意粉$128~義大利雜菜湯,同粟米忌廉湯,配埋塊牛油多士。2款湯嘅味道普通,仲唔夠熱。~红酒燴牛脷配薯菜 :有4塊牛脷,唔係太厚切,不過煎得幾好味,淋上红酒汁,味道係唔差,但份量偏少。薯菜係用薯蓉同椰菜、红蘿白,特别薯蓉好好味,每啖都係牛油同cream味道,好香好滑。~法國鵝肝伴牛柳配意粉 :1小薄片鵝肝喺頂部,要小心翼翼夾落嚟,但食唔到有乜味,都係太细片囉!牛柳話要七成熟,但食到中間太生啦,我諗得五成咋,但味道都唔錯。雖然配意粉,但都有一大球薯蓉+雜菜,反而意粉就得一細碟。*另外 : 芝士焗龍利柳配飯$78 加$20配餐湯同飲品, 再加$5轉即磨咖啡~塊龍利柳唔係好大嚿,但都好味,個碟都係有一大球薯
雖然配意粉,但都有一大球薯蓉+雜菜,反而意粉就得一細碟。
~塊龍利柳唔係好大嚿,但都好味,個碟都係有一大球薯蓉+雜菜, 就算食主菜唔飽,薯蓉都撑飽你啦!
整體嚟講, 食物唔算太好味,而且餐廳裝修都頗舊, 不過,喺九龍城區而又係大除夕晚食到呢個價錢,都算唔錯啦!
**最值得要讃嘅,係呢度嘅幾位女侍應,個個都好好禮貌同態度。