2018-01-10 49 瀏覽
早兩日我個泰國朋友嚟香港玩,我當然要盡地主之誼,帶他又買又食,亦會帶朋友嘗試各種不同 風味菜式,但始終他都會懷念家鄉食物,我梗係唔會失禮朋友啦,昨晚我就帶他到一間正宗泰式地道風味菜館,等朋友好好懷念自家嘅家鄉菜,坐下想點菜時,朋友反而會介紹我嘗試泰國菜嘅精髓,以下都是朋友欽點的菜式。泰式臭草粉絲炒蛋 個名雖然話係臭草,但係泰式嘅 臭草零舍清香,粉絲爽滑彈牙,自家製醬汁將粉絲煮得非常入味,一梳梳,滑捋捋,配上炒蛋嫩滑非常,正宗泰國雞蛋夠香濃,大廚將一個看似簡單的餸菜煮得非同凡響。泰式鐵板蠔仔蛋 揀選每顆渾圓鮮甜蠔仔,鮮味無窮,用鐵板器皿嚟烹調,味道確勝一籌,雞蛋幼嫩夠香濃,火路控制得又出色。燒豬頸肉整碟色澤金黃豬頸肉,燒得香噴噴,面層有脆口感,肉汁還保留得豐盛,肉味夠濃甜,肥瘦層次均勻分明。朋友都話簡單嘅菜式 就更會突顯廚師功力,朋友都讚 呢間餐廳誇啦啦。

泰式臭草粉絲炒蛋

泰式鐵板蠔仔蛋