2023-08-26 423 瀏覽
星期五晚放工大概八點幾九點,見佢係唯一一間apm唔洗排隊嘅餐廳就入左去食。雖然唔洗排隊但餐廳入面都算坐得幾滿。得返門口張枱同最入近廚房嘅半圓卡位,我同男朋友就揀左坐後者。我哋入座幾分鐘之後都無人serve我哋,枱面上得兩隻空水杯,無人set枱,無人比餐牌,無人斟水。可能真係忙啦。大概5分鐘後終於有個後生嘅侍應A就過嚟set餐具,我哋兩個坐左係半圓卡位嘅內圓位置,我諗正常餐具都會放返係顧客前面,但係個侍應就放左係個半圓嘅兩邊邊位,同我哋都係有一定嘅距離。少少無奈,但心諗可能佢哋係咁教setting就算。set完餐具之後都係無斟水同比餐牌,問先有人比…之後我哋就order左三個小食(辣椒,薯仔蛋,三文治),一個墨汁意粉同一杯嘢飲。辣椒好快就上枱,但係就無主動比碟我哋去分食。之後意粉同三文治差不多時間上枱,同時間侍應A表示last order。意粉上枱發現變左長通粉,同另一個後生侍應B講話岀錯。佢話跟一跟之後無攞走碟長通粉, 然後就無左影無再跟進過/update我哋,食完個三文治都無消息返。我哋再同另一個年資應該大啲(高級啲)嘅侍應C講,既刻成碟攞走跟進,一分鐘後已經有回覆話落錯單,雖然最後

之後意粉同三文治差不多時間上枱,同時間侍應A表示last order。意粉上枱發現變左長通粉,同另一個後生侍應B講話岀錯。佢話跟一跟之後無攞走碟長通粉, 然後就無左影無再跟進過/update我哋,食完個三文治都無消息返。我哋再同另一個年資應該大啲(高級啲)嘅侍應C講,既刻成碟攞走跟進,一分鐘後已經有回覆話落錯單,雖然最後都因為再煮過要太耐就照食。
食到一半發現最後一個小食仍然未上枱就叫返侍應A幫手跟進,佢有過去部機check下之後同左個人行返入廚房,當時聽到佢哋望一望我哋張枱細聲講”啫係煮漏咗一個”,侍應A又係無返嚟同我哋交代返,但都覺得佢叫做幫我哋follow左啦。但係食完所有嘢,收走晒啲主食碟,都未有薯仔蛋嘅消息。
可能見我哋呆坐左喺到幾分鐘又不停喺度周圍望啦,侍應C經過嘅時候就主動問我哋係咪有食物未上,我哋表示已經同你同事追過單一次。又係一分鐘內有回覆,原來真係漏單,但係侍應A無同我哋交代返,無問我哋到底要取消定叫廚房照整,就咁由我哋係到呆等根本唔會岀現嘅薯仔蛋。無奈只可以cancel左佢。
可能見多甩漏,最後比左九折優惠,話佢哋(侍應AB)仲係小朋友,唔好介意體諒下。

嘢食不過不失,但成餐飯個體驗都好差,由入座開始已經好似比人冷落嘅感覺。無人serve,落錯單,跟進完又無update無回應。雖然人多,但食到中途都只係得返三四枱客,唔覺得係咁無手尾/無交帶嘅原因。
有愛心,唔介意體諒接納多甩漏嘅小朋友可以去食。

2023-08-25