2022-08-08
特色有創意🦞活龍蝦🍹十八層海膽杯🦀火焰海膽甲羅🤤唔係唔係@rakuteppanyaki 會感覺好似睇魔術表演咁,所以每食一樣都會期待下一道菜先來一杯養生青檸嘅花旗參茶之後有兩款開胃前菜🥗柚子沙葛-口感有啲梨,好爽口🥗薯仔沙律-好軟滑鮮味食完兩個前菜後,勁嘢陸續有嚟 超肥美🦪#oyster - 淡淡海水味,入口鮮甜跟住就上我最期待嘅✨十八層海膽杯✨啱晒我呢D #海膽控 😍 十分鮮甜,賣相吸引又有料嘅海膽杯,勁多海膽,三文魚子,海葡萄,海膽魷魚,吞拿魚蓉,鮑魚粒,海苔,蟹肉等等...活龍蝦(兩食) + $ 150 🦞點兩食法:半隻龍蝦以芝士同海膽汁鋪滿,以火槍燒熔芝士,真係芝味又鮮味, 啱晒 #芝士控🧀另外半隻以龍蝦膏加牛油炒龍蝦肉,龍蝦鮮甜彈牙火焰海膽#甲羅燒 $ 298 🦀儀式感十足,要拎定手機準備拍片, 火焰登場嘅甲羅燒 🦀 繼續猛料,好多料,有海膽,三文魚子,吞拿魚蓉,底層有大量蟹膏,要撈勻食或者可以加D落炒飯度食用咗白松露嘅蘭王荷包蛋炒飯陣陣白松露香味特別香,超juice蛋液撈埋超好食呢度嘅鰻魚都超出色要推介呀❤️鰻魚皮超脆呀❤️好好味櫻花蝦蟶子鋪滿櫻花蝦同煙肉,下面係好鮮甜彈牙嘅蟶
先來一杯養生青檸嘅花旗參茶
之後有兩款開胃前菜
🥗柚子沙葛-口感有啲梨,好爽口
🥗薯仔沙律-好軟滑鮮味
食完兩個前菜後,勁嘢陸續有嚟
超肥美🦪#oyster - 淡淡海水味,入口鮮甜
跟住就上我最期待嘅✨十八層海膽杯✨
活龍蝦(兩食) + $ 150 🦞
火焰海膽#甲羅燒 $ 298 🦀
用咗白松露嘅蘭王荷包蛋炒飯
陣陣白松露香味特別香,超juice蛋液撈埋超好食
呢度嘅鰻魚都超出色要推介呀
❤️鰻魚皮超脆呀❤️好好味
櫻花蝦蟶子
鋪滿櫻花蝦同煙肉,下面係好鮮甜彈牙嘅蟶子
一啖一口,豐富口感
北海道十勝黑豚肉
嫩滑黑豚肉包住蝦,配上伴碟有D好得意嘅珠珠,咬爆酸酸甜甜口感特別
又一創意菜-燒野菜🍅
賣相可愛,7彩鮮艷, 小蕃茄超甜
燒野菜當中最特別-甜薯配棉花糖
呢度個花膠羊肚菌蜆湯我都好期待
因為見到師傅將兩包以耐熱袋包住嘅湯放上鐵板煮,覺得好有特色。打開熱辣辣,內有蜆肉有菇有冬瓜鮮甜好飲
到了甜品時刻,先上燒菠蘿
有脆脆嘅焦糖包住超juice嘅燒菠蘿🍍
🍦最後好有驚喜嘅 #海膽 雪糕,非常特別灑上爆炸糖
用紫蘇葉包住濃郁海膽味嘅雪糕,非常有口感
樂 @rakuteppanyaki 非常有Heart嘅創意日式鐵板燒,食材新鮮,1人前套餐$ 1388(8折)+$150就有鮮龍蝦+甲羅燒 $ 298,人均消費都係$900 超足料,真係超抵食
樂 @rakuteppanyaki
📍佐敦偉晴街29-37號騏邦大廈地下6號舖
#Teppanyaki #鐵板燒omakase #japenesefood #nomnom #omakase #foodiehk #yummy #hkfoodblog #hkfoodblogger #鐵板燒 #日式料理 #佐敦美食 #尖沙咀美食#創意料理 #食譜