2023-10-12
今日去尖沙咀同朋友食晚飯,朋友想食海鮮,就即刻諗到the captain’s house,座位夠寬落同埋乾淨,我已經係幫襯左好幾次,要再encore!1.海鮮拼盤我地簡左可點三款海鮮嘅combo A,分別叫左八爪魚仔、扇貝、海蝦。八爪魚仔:有大概11隻,每隻都有手指公咁大,最重要食得出鮮甜同爽口,呢個必點,亦係三樣最好食又CP值高。扇貝:有4隻,每隻都好大粒,實而厚肉,值得試試!海蝦:有9隻,每隻都蝦肉實正食落香甜,蝦頭仲索左好多蒜蓉汁,好入味!汁方面,我地點左招牌卡薑蒜蓉汁(中辣),想讚下個汁,好重蒜蓉味,雖然叫咗中立,但我同朋友都覺得唔太辣,咁就唔會蓋過海鮮嘅鮮味。當中配料都好豐富,有腸仔、薯仔、粟米,每一樣加左汁都好好食,兩個人嘅份量係剛剛好!2.墨汁意大利飯配八爪魚及墨魚呢個係最有驚喜,我都係第一次點,risotto硬度適中,更重要墨汁味好香濃,每啖都食到墨汁,完全無腥味,加埋啲洋蔥粒,多重口感!而八爪魚同墨魚都係爽口,不過個人都係偏好海鮮拼盤個個八爪魚仔😂3.fruit punch & peach on the peachFruit punch 內有好多水果粒,好有心思,飲落
1.海鮮拼盤
扇貝:有4隻,每隻都好大粒,實而厚肉,值得試試!
2.墨汁意大利飯配八爪魚及墨魚
Fruit punch 內有好多水果粒,好有心思,飲落解膩;而peach on the peach飲落唔會過甜,桃味好濃,有微微薄荷味,好開胃!