2014-05-13
開咗個Acc已經有一段日子,一直都未肯寫第一篇食評。今日適逢本人既牛一,就為「魚八」作為我寫食評既開始啦。是日公眾假期加上本人既生日, 我哋兩個人去完主題公園玩咗一整日已經身心疲累。第一年同男朋友慶祝生日,平時我哋都鐘意四圍食好野,今次佢帶我到灣仔呢間日式料理慶祝。哈哈....我哋之前無訂位,都怕要等位,點知8:20左右去到只有一枱喺到用膳。唔洗等位,立即安排入坐,實在太好啦!!入面裝修好有日本feel, 坐底之後立即睇睇餐牌,有2人餐而且價錢比散叫還要平, 啲野食都啱我哋食,所以叫咗個2人餐試試先....嘻嘻....頭盤係芝士雞肉沙律,雖然食唔到芝士味但雞肉好嫩滑,仲有少少胡椒味配上沙律醬同菜,味道幾唔錯!!呢道既侍應好細心,一面留意我哋食野既進度,等我哋差不多食完先上下一度菜。唔會放到成枱滿晒或者未食得切而令食物變凍,真係值得一讚!!第二道菜係刺身併盤,5種刺身(帶子、三文魚、劍魚腩、八爪魚、油甘魚),肉質新鮮而且鮮甜第三道菜係海膽花之戀壽司,用咗好多塊三文魚刺身包住舊飯,咬落唔會散開。正!!第四道菜係網燒牛扒,我覺得味道略為咸咗啲,牛肉軔咗少少,如果可以配白飯就一流。第五道菜係生
頭盤係芝士雞肉沙律,雖然食唔到芝士味但雞肉好嫩滑,仲有少少胡椒味配上沙律醬同菜,味道幾唔錯!! 呢道既 侍應好細心,一面留意我哋食野既進度,等我哋差不多食完先上下一度菜。唔會放到成枱滿晒或者未食得切而令食物變凍,真係值得一讚!!
第二道菜係刺身併盤,5種刺身(帶子、三文魚、劍魚腩、八爪魚、油甘魚),肉質新鮮而且鮮甜 第三道菜係海膽花之戀 壽司,用咗好多塊三文魚刺身包住舊飯,咬落唔會散開。正!! 第四道菜係網燒牛扒,我覺得味道略為咸咗啲,牛肉軔咗少少,如果可以配白飯就一流。 第五道菜係生薑汁豚肉鍋飯,呢鍋飯一放喺我哋已經知道食唔晒,先講講味道,薑味唔太重,豚肉唔鞋,都幾好味。我哋最後食咗1/3,為咗唔浪費食物,食淨咗就拎走~ 最後,仲有 甜品,一人一件糯米糍, 唔似出面有啲日本餐廳俾兩粒雪米糍就算。至於糯米糍皮薄而且煙煙軔軔配上紅豆加綠蓉欿,唔太甜。好少地方可以食到呢種質素!!
題外話/補充資料:
我哋下次會再黎!!