2023-12-13
今日想介紹呢間超有特色嘅拉麵店頂立,雖然主打拉麵但更加出名咖啡☕️ 餐廳老闆一身裏原宿打扮,對咖啡配對拉麵及味道互相配搭嘅堅持,真係要講個‘服’字😎 呢餐除咗色香味既滿足,仲有感受同體驗😌 以前知道酒同食物會互相影響,今次可以試到咖啡同拉麵嘅關係,真係覺得好有趣同有型😎首先餐廳會問你飲咖啡定茶,飲咖啡食嘅menu係會唔同😊 餐廳主打三款恆常有嘅拉麵,天地海, 代表雞白湯,豚骨湯同蝦湯🤩 如果飲咖啡先可以叫佢嘅期間限定,今日係雞白乾貝🤩 套餐都有唔同嘅選擇,我哋兩個都揀左咖啡, 配嘅甜品方面其中一個仲加咗錢升級添😍🌟Cold Brew一上枱俾佢個杯吸引咗,有自家嘅logo,閒談之間知道佢哋創立嘅品牌叫Damn<頂立>, 佢哋嘅咖啡師來頭都唔細,喺咖啡呢個行業打滾咗十幾年👍 Cold Brew味道層次豐富,由酸味到甜味,非常唔錯🥰 🌟地豚骨拉麵有脂肪,蛋白質及氨基酸,會令到咖啡味道產生變化,絕對飲得出,非常有趣😎 但我反而覺得拉麵都俾咖啡影響到個味道,帶出咗鮮甜味😌 而且雞肉非常嫩滑,整體感覺好正👍🌟期間限定雞白乾貝雞白湯甜味比較豐富,最特別佢有個鮮味波波,係由唔同嘅海鮮精華組成,令到成個拉
🌟Cold Brew
🌟地
🌟期間限定雞白乾貝
雞白湯甜味比較豐富,最特別佢有個鮮味波波,係由唔同嘅海鮮精華組成,令到成個拉麵鮮味昇華咗好多🤩 當然一啖咖啡一啖麵,慢慢嘅味道變化都係好明顯,讚👍
🌟昭和風硬布丁
職員透露個食譜係參考返日本布丁仙人, 用咗cream cheese真係唔同D,我好鍾意🥰
🌟tiramisu
加錢選購嘅甜品,即叫即做,帶少少脆身,味道香濃👍
同職員一路食一路傾,發現呢間拉麵店真係一啲都唔普通👍 拉麵店唔會做好耐,可能遲啲佢發現到一啲食物同咖啡產生更好嘅效果,隨時都可能會變菜式😆 所以咁好嘅拉麵大家真係要珍惜,把握時間嚟試下🥰 職員仲透露佢哋將會去日本開餐廳,主打咖啡,將頂立呢個品牌衝出香港,真係型到爆燈🌟 仲即場介紹埋佢呢個品牌嘅衫同其他產品,即刻吸引咗我同隔離嘅食客一齊講: 加油!日本見😎 個feel真係好正😆 餐廳有社交平台,大家可以follow下喎😎