2021-04-24 1199 瀏覽
其實黃埔平時都好多野食,但我唯獨是喜愛呢間燒魚定食 🥰呢間日式食堂有燒魚定食外,仲有魚生刺身飯,但我鍾情於燒魚,所以今次都唔例外,帶埋朋友仔一齊食 😋🥢鹽燒鱈魚鮫定食定食除咗燒魚外,仲有日本米飯、三文魚面豉湯同小小前菜。本人覺得鱈魚係超級好味 🤦🏽‍♀️ 肉質好爽滑,咬落充滿肉汁+魚油嘅香味,而魚肉係大大舊,除咗中間塊大骨外,基本上係冇骨,所以啲肉係可以大大啖咁食 😋可能因為好多魚油,所以食食下會有啲油膩感,所以我建議係隔離Aeon買定支茶,配埋一齊食就可以中和番個油膩感 👍🏽🥢金槍魚鮫定食燒金槍魚賣相好似豬骨咁 😂 而食落口感好似雞肉,真係百感交集 😆同樣都係大大舊魚肉,肉質彈牙有口感,咬落好香嘅魚油味滲出黎,再點小小豉油,鮮味再提升 😋
其實黃埔平時都好多野食,但我唯獨是喜愛呢間燒魚定食 🥰

🥢鹽燒鱈魚鮫定食

🥢金槍魚鮫定食