2016-07-01
一個人食飯,特別重視食物的質素,沒有另一個人陪你吹水,會特別嘴刁。我屋企離油麻地都算幾遠下,剛好去開附近就試下這間村爺爺,幸好極近地鐵站,特別適合我這種路痴和懶人。因爲入面唔係好多位,坐左出面d既位置。食之前一向都要做下資料搜集,我知道這裡的龍蝦泡飯比較出名,自然豪不猶疑地選擇了龍蝦湯底和飯!配料則選了墨丸,娃娃菜和鮮雞件。首先,對於食物有一樣嘢係最重要的,就是夠熱。熱騰騰的飯和湯首先已經贏得了我的好感。我影完相,㩒完手機之後仲係熱的。 龍蝦湯仲好鮮甜! 第二樣同樣重要的是食物質素,雞件咬下去好有口感好滑!。墨丸好入味,不過可以再彈牙d就好。豬肚不過不失,沒有太大感覺。當中最好的是飯,軟硬剛好,而且夠大碗,細食的兩個女仔食都夠,不過食量我是偏向大食的,所以剛剛好。湯底很濃,適合較重口味的人,所以配料都好入味,只是我覺得可以手輕一點。如果喜歡吃濃的話,一定要選娃娃菜,很入味。我建議一次過把飯放入湯,會無咁重口味,一開始放少少,就覺得比較鹹,不過食到龍蝦味已經好好了。食完覺得有飽足的感覺,性價比不錯。不過一落左舊飯就掛住食,相都唔記得影另外,店員服務態度都不錯,會建議我食較划算的餐,店內環
另外,店員服務態度都不錯,會建議我食較划算的餐,店內環境不算大,但坐得幾舒適,我不是繁忙時間去,但幾乎坐滿,剛好不用等。
整體而言,是平民食得飽足的好選擇,材料,味道不俗,果然沒有讓我失望,一個人去食都仲係覺得唔錯。