2021-11-04 426 瀏覽
原本係月頭去呢度食,不過因為遇上八號風球的獅子山,只好擇日再來,就在十月最後個天晴的星期六。餐廳場景好有美式diner feel的,白色牆,近窗的位置用咗藍紅色的瓷磚和紅色梳化椅。 被安排坐近窗旁,投射暖暖的太陽光,好正。週末,有brunch menu,2個套餐 — HK$198 (沙律或甜品、主菜、和咖啡/茶) 和 HK$238 (比$198多一碟甜品食)。虎蝦沙律.烤虎蝦,熱的,彈牙爽口.爽口的紅酒蘋果,清甜可口.藜麥加了柚子汁,醒胃.特別的是綠色一點點的是蘋果醬炸雞窩夫 .用麵包碎和燕麥來炸雞柳,外皮脆口帶有些特別口感,雞柳肉質嫩滑.窩夫可以揀甜或鹹,我揀了甜的列日窩夫,窩夫是厚實,口感似司康餅,微甜的.有3款自家製醬汁 - 蜜糖芥末醬、藍芝士醬、他他醬。我就點晒啲藍芝士醬,鹹味又有藍芝士的香味,店員話其他食客反而會清晒另外兩款醬汁而剩下藍芝士醬 😂.配上落咗黑醋汁的沙律肉桂蘋果窩夫.一件自家製的甜烈日窩夫.中間有些肉桂蘋果粒粒,入味,有肉桂香.上面一大球泡沫咖啡口味嘅雪糕美式咖啡.我覺得味道一般般,偏淡埋單嘅時候,店員送咗一個Griddy’s版香港製造的啡色口罩,幾特別喎!

虎蝦沙律
.烤虎蝦,熱的,彈牙爽口
.爽口的紅酒蘋果,清甜可口
.藜麥加了柚子汁,醒胃
.特別的是綠色一點點的是蘋果醬

.配上落咗黑醋汁的沙律

.一件自家製的甜烈日窩夫
.中間有些肉桂蘋果粒粒,入味,有肉桂香
.上面一大球泡沫咖啡口味嘅雪糕

美式咖啡
.我覺得味道一般般,偏淡

肉桂蘋果窩夫   &  美式咖啡

2021-10-30