2017-09-07
之前試過同朋友去同系既備長食lunch ,當時對佢評價已經好高。今次黎中環既另一條line ,水準令我更加意外地出色。佢主要多左更加酒款選擇呢個部份,當日介紹我飲既就係一個辣味為主題既cocktail ,辣味唔會太哽,主要以青檸同gin做base,咁所以唔會令杯酒變成一杯比較哽既酒款,比較男人味d呢杯。人大左點都覺得要食番小小蔬菜打底先得,調味唔會太重,同佢地串燒既風格都差唔多,唔會話以醬汁搶過食材本身既味道,呢個係我鐘意既地方。入題先,先講牛脷。超級厚切,而且燒得依然好嫩。全晚串燒基本上我無食到一款會係特別乾身,除左炸雞皮要乾之外。咁講乾身啦,拎蔬菜類黎講就一定係最嚴謹,出黎結果當然係搵唔到位比我彈。問過佢地話用超過800度既高溫黎燒,所以可以鎖住食材既水份,我後尾食果串鱔個皮脆到薯片咁之餘魚肉仲係爆汁,忍唔住問點燒先知呢d資訊,可惜既係話因為心機作唔一定日日上menu ,即係如果無靚鱔番就唔賣果d,串到...(但我鐘意)所以我無放相上黎lu,如果見到的話,必!點!所以粟米都係爆汁,呢款粟米勁甜!同樣地因為鎖住水份,芝士年糕唔會燒到乾哂身,仲拉到絲添如果如果你要我揀全晚最差,咁只好迫
人大左點都覺得要食番小小蔬菜打底先得,調味唔會太重,同佢地串燒既風格都差唔多,唔會話以醬汁搶過食材本身既味道,呢個係我鐘意既地方。 入題先,先講牛脷。超級厚切,而且燒得依然好嫩。全晚串燒基本上我無食到一款會係特別乾身,除左 炸雞皮要乾之外。
所以我無放相上黎lu,如果見到的話,必!點!
所以粟米都係爆汁,呢款粟米勁甜!
同樣地因為鎖住水份,芝士年糕唔會燒到乾哂身,仲拉到絲添
如果如果你要我揀全晚最差,咁只好迫於無奈揀佢....咁煙肉好食極有限嘛,荔枝再甜平衡番煙肉既咸香味,呢個化學作用surprise有限,但荔枝爆汁呢點完全唔感到意外,以全晚水準黎計的話。
呢串雞肉棒當時係備長食過,當時食過我已經覺得係必需翻食。呢邊都係用上一樣既材料,加入左雞軟骨落去混,所以食落好有口感。
蝦蝦蝦蝦(((((((((爛GAG SOR~) 其實係雞皮包住隻虎蝦,略講雞皮先,燒得脆身而虎蝦唔會過分熟,蝦頭依然有蝦膏流出黎.,其實幾令我驚訝. ]
最後忍唔住ENCORE 一串雞皮作結,實在想像唔到點解可以燒得咁脆,我地用左起碼15分鐘去等呢串野,因為食到尾先ENCORE所以有留意時間,
Overall味道,因為都提過味道傾向輕輕調味,所以無辦法著筆太多,會食到偏向由鹽帶導既食材原味為主。
要我比一個理由彈的話,晚市真係食串燒的話一分錢一分貨,係偏貴架啦,圍番每人都要$400呢餐,當然我唔係樣樣野post齊啦。所以只好間唔時豪一次,下次試呢邊lunch有咩唔同先得