見咁多人排隊, 即管試下. 叫左5樣野食:1. 四喜烤夫 - 嘩, 簡直經典, 色水已經唔夠, 有啲仲有半隻手掌咁大, 我要自己用筷子將佢撕開成10多舊放得入口既size. 一入口, 再嘩多一聲, 呢啲係烤夫?! 似係濕左糖水既毛巾多啲...仲要唔入味....我當時即刻諗起杭州酒家既味道, 跟住覺得好傻, 呢碟野點可以同人地比, 好似侮辱左人地!....食左兩舊都費事食, 叫個waiter攞走左. 阻住啲位!2. 鱔糊兩面黃 - 鱔糊都仲可以入得口, 係唔夠香啫. 嗰碟兩面黃, 見到個樣都嚇死, 係用左美白o既兩塊白雪雪既面. 點兩面黃呀??!....放入口, 一如所料, 唔好話要香脆可口, 係直頭好似半脆唔軟, 想炸又炸唔起, 但又明明睇得出放過落油鑊俾油浸過下既面一樣....Sorry, 又係食唔落.3. 水煮魚 - 個樣點解會咁架?! 我大大話話係國內香港都食過幾十次, 乜原來水煮魚可以咁煮...有啲杰杰地既汁液浸住架咩?! 好似平時我地炒餸落多少少水, 打個茨咁. 我當你叫上海婆婆, 淨係識煮上海野, 唔識煮水煮魚. 係我衰, 唔識叫. 但做食肆切記: 唔
見咁多人排隊, 即管試下. 叫左5樣野食:

3. 水煮魚 - 個樣點解會咁架?! 我大大話話係國內香港都食過幾十次, 乜原來水煮魚可以咁煮...有啲杰杰地既汁液浸住架咩?! 好似平時我地炒餸落多少少水, 打個茨咁. 我當你叫上海婆婆, 淨係識煮上海野, 唔識煮水煮魚. 係我衰, 唔識叫. 但做食肆切記: 唔識就咪煮, 唔好放喺餐牌! 但都講番句好話, 啲魚都總算幾滑.

4. 京怱手切牛肉包 - 呢樣算係幾似樣, 我俾60分. 兩面都煎得幾香口, 但牛肉就少得可憐.

5. 咸肉津白 - 呢樣係最好, 但咸肉太大塊, 可以切細塊啲, 因為啲肉都幾咸, 應該要夾埋啲菜一齊入口中和番, 但啲肉切到大大塊, 又得4塊, 菜就有幾十棵....究竟佢係諗住我地要自己撕開 (Consistent with 烤夫), 定係想我地大大塊放入口, 覺得咸就放番幾棵菜入口呢, 莫明其妙!!
2010-03-12